Radovi Gorana Ćetkovića uskoro u Kotoru

“Cilj mi je da dovedem rad i ljudsko lice do što snažnijeg izražaja, do čiste ekspresije", kaže Ćetković
143 pregleda 0 komentar(a)
Goran Ćetković, Foto: Privatna arhiva
Goran Ćetković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 03.04.2016. 10:16h

Nesporni talenat i kreativnu snagu još od dana cetinjske akademije, slikar iz Bara Goran Ćetković (41) krunisao je ove nedjelje na najljepši mogući način-tradicionalnom godišnjom nagradom ULUCG “Milunović, Stijović, Lubarda”, za sliku koju je zaslužilo ulje na platnu “Filozof”.

“Reakcije javnosti su veoma pozitivne, i dalje primam čestitke i od kolega i poznanika, takođe i od sugrađana koji me lično ne poznaju. Zadovoljstvo je tim veće jer iza odluke o nagradi stoji međunarodni žiri”, kaže Ćetković za “Vijesti”.

Likovni pedagog u Osnovnoj školi “Kekec” u Sutomoru i u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Baru, rodom iz Kolašina, Ćetković je diplomac Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje 2000. u klasi profesora Nikole Gvozdenovića-Gvozda. Pored strukovne, laureat je i nagrade FLU i galerije “Spinaker” iz Herceg Novog na izložbi studenata završne godine studija. Iza njega je 17 samostalnih izložbi, a osamnaesta je u pripremi za Gradsku galeriju u Kotoru, gdje će biti otvorena 7. aprila. Okosnica ove postavke biće portreti sa prethodne izložbe “Glasovi tišine”, uz dvadeset novih radova.

U Kotoru publika, nažalost, neće vidjeti “Filozofa” jer je i dalje u postavci u galeriji Udruženja likovnih umjetnika u Podgorici. Ovaj rad eksplicitno ukazuje na osnovne osobenosti Ćetkovićevog likovnog prosedea još od studentskih dana: to je figurativno slikarstvo, bilo da se radi o aktu ili o portretu. Snažnim potezima kičice i bojom Ćetković posmatrača uvodi u psihologiju ličnosti koju slika, s tim da je u skorijim radovima akcent na emociji i simbolici.

“Cilj mi je da dovedem rad i ljudsko lice do što snažnijeg izražaja, do čiste ekspresije. 'Filozof' je lik mislioca koji konkretizuje sve ono čemu težim u slikarstvu, prenesenu snagu i jasnoću izraza, govori o duhovnoj sferi - uzvišenosti čovjeka na neobičan način. U prvom planu je lik sa perspektivnim skraćenjem, posmatran je iz žablje perspektive, na njega se gleda odozgo nagore. Druga bitna komponenta slike je pozadina, u kojoj su vertikale koje simbolišu duhovnost”, dodaje Ćetković.

Prepoznatljivost njegovog rada leži i u načinu na koji koristi plavu boju. Ona je preovlađujuća na djelima iz svih njegovih stvaralačkih faza, sama po sebi, kako je opisuje, ona je simbol i duhovnosti i neba i svemira, “a opet, ukazuje i na protok vremena, na prolaznost”.

Na pitanje “Vijesti” da li nakon “Filozofa” i nagrade možda slijedi preobražaj njegove likovne poetike, odnosno zaokruživanje ove stvaralačke faze i prelazak na novo izražajno i tematsko polje, Ćetković je odgovorio da je “sve moguće”. “Vidljivo je po onome što radim u posljednje vrijeme da se primičem granicama apstrakcije, što opet govori o tome da mi je čista likovnost od najvećeg značaja”, zaključio je Ćetković.

Bonus video: