Joga nije nikakva magija

Joga se sastoji od pet ključnih elemenata: pravilnog disanja, vježbanja, opuštanja, pravilne ishrane, pozitivnog razmišljanja i meditacije
0 komentar(a)
joga, Foto: Shutterstock
joga, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.04.2016. 10:01h

Riječ joga označava jedinstvo. Joga vježbe se temelje na uvjerenju da su tijelo i disanje blisko povezani sa umom. Kontorlisanjem disanja i zadržavanjem tijela u mirnom nepomičnom položaju (asana), stvara se harmonija. U svakom slučaju joga nije nikakva magija.

Majstori joge nemaju sposobnost da nestanu ili lebde u vazduhu. Ali poznati su po izvanrednim poduhvatima kao što je dugotrajno zadržavanje daha ili usporavanje otkucaja srca čime imitiraju stanje smrti.

Pet ključnih elemenata joge

Joga se sastoji od pet ključnih elemenata: pravilnog disanja, vježbanja, opuštanja, pravilne ishrane, pozitivnog razmišljanja i meditacije. Joga vježbe - ili asane - su namijenjene opuštanju napetih mišića, utiču na funkcionisanje unutarašnjih organa i poboljšavaju fleksibilnost zglobova i ligamenata. Joga čini čuda za vaš um, tijelo i dušu.

Bez disanja nema ni života

Ljudske ćelije ne mogu živjeti više od nekoliko minuta bez kiseonika. Većina ljudi koristi samo dio svog plućnog kapaciteta, uzimajući oko jedne trećine kiseonika koji pluća mogu koristiti, što dovodi do stresa i umora. Joga vas uči kako pravilno disati na nos, pažnja se usmjerava na izdisaj, a ne udisaj čime se čiste pluća i eliminišu toksini iz tijela. Ovim tehnikama se povećava vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Oslobađanje od napetosti kroz opuštanje je od vitalne važnosti za naš organizam. Započnite i završite svaki trening opuštanjem, a potom se opustite između položaja. To omogućuje neometan protok oslobođenoj energiji.

Meditacija je stanje svijesti

Kada meditirate, najprije morate naučiti kako da smirite um i usresredite svoju mentalnu energiju. Meditacija vas oslobađa stresa i puni energijom. Ako se praktikuje na dnevnoj bazi meditacija će vam omogućiti da mislite jasnije i pozitivnije.

Kako, kada i gdje praktikovati jogu

Za jogu vam ne treba nikakva posebna oprema. Iako možete kupiti razne prostirke, dovoljan je i peškir na podu. Za vježbanje u kući potrebno vam je samo malo slobodnog prostora. Bilo bi idealno kada bi jogu praktikovali svakodnevno, ali u svakom slučaju nemojte pretjerivati.

Pustite umirujuću muziku dok vežbate. Odvojite vrijeme kada vas niko neće uznemiravati i kada se nećete žuriti. Jutarnji trening pomaže u opuštanju ukočenih zglobova nakon spavanja, večernji trening vas oslobađa od napetosti koju ste pokupili tokom dana. Kad god da vježbate jogu, izbjegavajte jelo najmanje dva sata prije treninga.

Najbolji rezultati postižu se sa oko 90 minuta vežbanja dnevno. Ukoliko nemate slobodnog vremena možete organizovati više kraćih treninga u toku nedjelje. Najvažnije je da ne žurite i da imate dovoljno vremena za opuštanje u toku treninga.

stetoskop.info

Bonus video: