Kako brzim hodom otopiti kilograme

Za brzi hod vam trebaju samo patike i trenerka, nema članarina, nema termina na koje morate da idete, nema obaveze
144 pregleda 0 komentar(a)
brzi hod, hodanje, Foto: Shutterstock
brzi hod, hodanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.04.2016. 07:15h

Hodanjem, i to onim tokom kog ćemo se zadihati toliko da možemo s nekim razgovarati, ali ne i, na primjer, bez poteškoća pjevati, itekako gubimo kalorije, ubrzavamo metabolizam i doprinosimo opštem zdravlju.

Ipak, nekoliko je „grešaka u koracima“ koje, koračajući, često činimo, pa kalorije baš i ne odlaze onako kako smo zamislili. Kako upozoravaju treneri, ne smijemo hodati „rutinski“ - uvijek istom stazom, istim tempom i vremenski jednako. Ako tako radimo, nakon dva do tri mjeseca ćemo kalorije gubiti puno sporije nego što nam je to polazilo za rukom kad smo tek počeli.

Zato s vremena na vrijeme treba promijeniti rutu, odnosno povremeno je učiniti lakšom ili težom, organizam stalno „upošljavati“ nečim novim jer se u protivnom i on navikne na ponuđeno.

Šetnja ponekad treba da bude lagana, nekad umjerena, a barem jednom nedjeljno zahtjevnija. Ili, još i bolje, ta tri tempa treba kombinovati u istoj šetnji - lagano hodati dva minuta, umjereno ubrzati pa tako hodati jpar minuta, a zatim pola minute pješačiti veoma brzo. Ta tri tempa u šetnji treba ponavljati, hodajući ukupno po 20 do 30 minuta barem tri puta nedjeljno.

Ako želimo da gubimo kilograme hodanjem, moramo pratiti šta i koliko jedemo.

Na kraju, pažnju treba obratiti i na to u kakvoj obući hodamo. Stare, razgažene patike sigurno nam neće pomoći u namjeri da hodamo kvalitetno već će nam u tome i odmoći pa, moguće, uzrokovati dodatne bolove u nogama i kičmi.

Birajte patike u kojima ćete ispred najdužeg nožnog prsta (to ne mora nužno uvijek biti palac, već i, vrlo često, drugi prst), imati „palac“ prst do ivice patike. Peta u njima mora biti čvrsta, da ima dodatnu potdršku, a ako ste redovni u ovoj vježbi, stručnjaci preporučuju da patike svakih pola godine treba zamijeniti novima.

I da, za brzi hod vam trebaju samo patike i trenerka, nema članarina, nema termina na koje morate da idete, nema obaveze. Jeftino i po vašoj mjeri.

Bonus video: