Stojanović se brani sa slobode

Rješenje o ukidanju pritvora Viši sud donio je odlučujući po trećoj žalbi Stojanovićevog branioca, advokata Markovića
221 pregleda 6 komentar(a)
Miloš Stojanović, Foto: Filip Roganović
Miloš Stojanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 03.04.2016. 07:06h

Viši sud pustio je sinoć da se bivši direktor Zetagradnje Miloš Stojanović brani sa slobode.

Takvo rješenje Viši sud donio je odlučujući po trećoj žalbi Stojanovićevog branioca, advokata Velibora Markovića.

Marković je kazao juče da je vrijeme da neko od tužilaca snosi odgovornost zbog grubih grešaka koje prave i kršenja zakona.

On je tražio da se ispita postupanje specijalne tužiteljke Stojanke Radović u predmetu kupoprodaje nešto više od 13 miliona vrijedne imovine DKP-a u stečaju.

Objasnio je da je greškom specijalne tužiteljke njegov klijent bio neosnovano u pritvoru.

Stojanović i stečajni upravnik bivšeg Duvanskog kombinata Podgorica Veselin Raičević uhapšeni su petak u istrazi Specijalnog tužilaštva o kupoprodaji nešto više od 13 miliona vrijedne imovine DKP-a u stečaju.

Njima je Radović nakon saslušanja odredila 72-časovno zadržavanje, a njeno rješenje Viši sud ukidao je dva puta.

"Viši sud je u petak veče u 21.15 ukinuo rješenje o zadržavanju, a tužiteljka Radović je juče oko 15 sati donijela novo rješenje o zadržavanju, što znači da je on bio neosnovano u pritvoru. Sad samo postavljam pitanje što ćemo sa ovakvim nezakonitim postupanjem specijalnog tužioca. Kada građani prekrše zakon, tužioci ih hapse, a kad tužioci prekrše zakon nema ko da reaguje", kazao je Marković.

Stojanovići u Raičeviću jutros ističe pritvor.

Marković je ocijenio da postoji više razloga zbog kojih treba ispitati postupanje tužiteljke Radović u tom predmetu.

"Prvo zbog toga što joj dva puta Viši sud ukida rješenje. Drugi put Viši sud je donio ukidnu odluku u 21.15 u petak veče, i ona je imala rok od dva sata da donese novo rješenje. Ne znam u koliko su joj dostavljeni spisi, ali ukoliko uzmemo najpovoljniju mogućnost za tužilaštvo, pritvor osumnjičenog nije bio pokriven rješenjem minimum četiri ili pet sati. To je teško kršenje zakona koje bi moralo da vodi utvrđivanju disciplinske i krivične odgovornsoti", kazao je Marković.

Dodao je da uprkos tome što joj je iz Višeg suda dva puta objašnjeno da razlozi za određivanje pritvora ne mogu biti proizvoljni, Radović ni treći put nije precizirala ko su svjedoci koje treba saslušati, niti koliko ih je.

"I u trećem rješenju navodi da je potebno saslušati neka lica, a ne navodi ni koliko, ni ko su, ni na koje okolnosti. Samo da postoji mogućnost da postupak bude proširen na neka nova lica, što je neizvjesno i neodređeno. I pored toga što joj dvojica sudija, prvi put Miroslav Bašović, a drugi put Vladimir Novović, objašnjavaju da nema razloga za zadržavanje, jer se činjenično stanje zasniva na pismenoj dokumentaciji koja je kompletna izuzeta, ona ponovo donosi rješenje o zadržavanju, što znači da tužilaštvo grubo krši zakon i manipuliše", kazao je advokat.

Stojanovićev branilac rekao je da je Radović u razlozima za određivanje pritvora navela da treba da sasluša jedno lice koje je na slobodi i jedno koje je na liječenju u Kliničkom centru.

“Međutim, lice koje je na slobodi u petak je bilo u Specijalnom tužilaštvu, a tužiteljka Radović je rekla da nema vremena da ga sasluša, osim toga nije saslušala ni lice koje je u KC, a koje joj je dostupno. Uprkos tome što nije saslušala ta dva lica, ona će sigurno predložiti određivanje pritvora za uhapšene, da bi se inatila sa sudom...", kazao je on.

“Kad Vlada da saglasnost nema krivice”

Marković tvrdi da postupanje Radovićeve treba ispitati i zbog toga što prije naloga za hapšenje Stojanovića i Raičevića nije pročitala spise predmeta.

"Saslušanje Stojanovića je snimano, i ja posjedujem taj snimak na kojem tužiteljka Radović kaže da nije pročitala spise i da ne zna za zaključak Vlade i sporazum, koji postoje u spisima predmeta. Vlada je pratila cjelokupan proces kupoprodaje imovine DKP-a, što znači da nema društvene opasnosti. Tragično je što tužilaštvo ne zna definiciju krivičnog djela, a to je da je krivično djelo protivpravno društveno opasno djelo koje je u zakonu propisano kao krivilno djelo.

S obzirom na to da je Vlada učestvovala u prodaji DKP-a i donijela zaključak o kupoprodaji, to je rađeno pod okriljem države i nema krivičnog djela. Kada tužilaštvo ovako hapsi građane, što treba da se radi sa njihovim grubim nezakonitostima? Vrijeme je da i iz njihovih redova neko snosi odgovornost", kazao je Marković.

Stojanović i Raičević uhapšeni su zbog sumnje da su 2010. godine nezakonito sklopili ugovor o prodaji imovine DKP-a firmi Zetagradnja.

Navodno, Raičević nije smio da proda imovinu tog preduzeća, jer je tadašnji Zakon o insolventnosti privrednih društava imao imperativnu normu - da se imovina preduzeća u stečaju ne može prodati, ako je najavljen plan reorganizacije.

Bonus video: