Bojić podnio dvije krivične prijave: Turković upisivao riječi koje nijesam rekao, NN lica me prisluškivala

“U avgustu je počelo novo pregrijavanje telefona, a u septembru eskaliralo zbog čega je podnosilac prijave bio primoran da se obrati serviseru sa istim zahtjevom”, navodi se u prijavi
109 pregleda 9 komentar(a)
Vladan Bojić, Foto: Savo Prelević
Vladan Bojić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.04.2016. 09:03h

Advokat Vladan Bojić podnio je juče krivičnu prijavu protiv podgoričkog osnovnog tužioca Miroslava Turkovića, optužujući ga da je falsifikovao optužni predlog protiv njega i upisivao riječi koje nije rekao.

Bojić tvrdi da je tužilac u optužnom predlogu po kome je osuđen na 3.000 eura, lažno napisao da je on pominjao glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića tokom njegove telefonske komunikacije.

Advokat je objasnio da je optužnica protiv njega zasnovana isključivo na prisluškivanim razgovorima policije i tvrdi da je Turković lažno napisao da je on u toj komunikaciji pominjao riječi “glavni” i “specijalni”...

“Što dokazuje da je osumnjičeni, iz njemu znanih razloga i pobuda, potpuno svjesno i umišljano krivotvorio taj dio optužnog predloga, umećući nepostojeće riječi: 'Govoreći o glavnom specijalnom tužiocu', što je ODT objavio na zvaničnom sajtu... iako osumnjičeni nije ni u najmanjem smio mijenjati činjenični opis (objektivni identitet) optužnog akta baziranog isključivo i samo na sadržaju mjera tajnog nadzora”, piše u krivičnoj prijavi.

Bojić je prije nekoliko dana osuđen da plati kaznu od 3.000 eura zbog povrede tajnosti specijalnog postupka koji se vodi protiv njegovog bivšeg klijenta Lazara Rađenovića.

Optužen je da je Rađenovićevoj supruzi tokom dva telefonska razgovora, prenio detalje sa saslušanja svjedoka saradnika Rajka Kuljače, koji su proglašeni tajnom.

Sud je utvrdio da je Bojić bio branilac Lazara Rađenovića, da mu je on dao punomoćje i da nije bilo potrebe da nakon četiri dana sastavlja ugovor sa njegovom suprugom.

Advokat je više puta ponovio da je tužilaštvo tim postupkom povrijedilo njegovo pravo na privatnost, advokatsku tajnu i da sumnja da je on bio meta prisluškivanja, a ne supruga Rađenovića: “Ovo je ogoljeni revanšizam glavnog specijalnog tužioca zbog oštre kritičke riječi za njegov rad”.

Bojić je juče, istovremeno podnio krivičnu prijavu i protiv NN osoba, koje su ga, tvrdi, prisluškivale od aprila do 15. oktobra prošle godine.

“Podnosilac prijave kao advokat, branilac okrivljenih u više budvanskih predmeta bio je žrtva prisluškivanja i snimanja poruka sa telefona 'iPhone 6 plus', što je vršeno od neovlašćenih lica, grupa ili paraslužbi, preko dostupnih malicioznih programa, odgovarajućom daljinskom ili neposrednom instalacijom nekog od malicioznih programa, koji omogućava snimanje, kontrolu i upotrebu sadržaja u nezakonite svrhe”, piše u drugoj krivičnoj prijavi Bojića.

Objašnjava da je zbog prisluškivanja imao smetnje, eho, slušanje samog sebe, do pucanja slušalice i da se zbog toga tri puta obraćao ovlašćenom serviseru tog mobilnog uređaja.

U prijavi piše da mu je zbog nemogućnosti dijagnoze i rješenja problema, serviser nekoliko puta mijenjao stari za novi telefon.

“U avgustu je počelo novo pregrijavanje telefona, a u septembru eskaliralo zbog čega je podnosilac prijave bio primoran da se obrati serviseru sa istim zahtjevom”, navodi se u prijavi.

Katnić je Begoviću rekao da Bojića ne prisluškuju

“Još 16. avgusta 2015. imao sam sumnju da mi se telefon prisluškuje. Nije to bio samo slučaj kad sam govorio sa srodnicima klijenata, već i drugima. To sam 17. avgusta 2015. prijavio predsjedniku AK (Advokatske komore - Zdravku Begoviću) prilikom posjete ZIKS-u, da bi on nakon nekoliko dana takođe u ZIKS-u naveo da je lično na nekoj sahrani/pomenu pitao GST-a (Milivoja Katnića) i da je on to negirano”, napisao je Bojić u obrazloženju krivične prijave.

Bonus video: