Čekaju li Mugoša i Gvozdenović poziv tužioca?

Istraga da se proširi na Ministarstvo poljoprivrede, Savjet za privatizaciju i Tendersku komisiju, kazao je Žarko Knežević
79 pregleda 20 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović
Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.04.2016. 06:54h

Vjerujemo da će na predstavnike Vlade i Glavnog grada biti proširena lista odgovornih za višegodišnje bezakonje i štetu koja je učinjena najstarijem privrednom kolektivu - Duvanskom kombinatu Podgorica.

To je juče saopštio poslanik Velizar Kaluđerović, povodom istrage Specijalnog tužilaštva o navodnoj nezakonitoj kupoprodaji nešto više od 13 miliona vrijedne imovine DKP-a u stečaju.

Po nalogu specijalne tužiteljke Stojanke Radović prije dva dana uhapšeni su stečajni upravnik bivšeg Duvanskog kombinata Podgorica Veselin Raičević i bivši izvršni direktor Zetagradnje Miloš Stojanović.

Na listi osumnjičenih je i pravno lice Zetagradnja, koje se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju putem pomaganja. Radović je za danas odložila saslušanje predstavnika kompanije.

Kaluđerović je juče “Vijestima” kazao da se direktna šteta koja je nastupila prodajom DKP-a Zetagradnji mjeri sa više desetina miliona eura.

“Učinjena je organizovanim i sinhronizovanim djelovanjem više odgovornih funkcionera iz Vlade, Glavnog grada i stečajne uprave DKP-a”, rekao je on.

Poslanik je istakao da ne može biti slučajno to što je cjelokupna imovina prodata 10 dana od uvođenja stečaja i što je tada ignorisana izričita zakonska zabrana prodaje.

“Ni što se kao kupac pojavila samo Zetagradnja i što će klauzule kupoprodajnog ugovora, koji je stečajna uprava DKP-a zaključila 21. juna 2010. godine, ući u anale kao primjer rasipanja državne imovine u korist privilegovanih pojedinaca bliskih vlastima”, kazao je Kaluđerović.

Tvrdi da je taj “klasični zelenaški ugovor” doveo do toga da je DKP prije postao dužnik kupcu imovine, nego što je naplaćena i polovina kupoprodajne cijene.

Istakao je da sporazum koji su Vlada i Glavni grad potpisali 20-ak dana nakon kupoprodajnog ugovora, a kojim su preuzeli obavezu “da se lokacija DKP-a urbanistički razradi po želji Zetagradnje”, pokazuje da oni uopšte nijesu vodili računa o zaštiti javnog interesa.

“Sporazum sa Zetagradnjom potpisali su ministar Branimir Gvozdenović u ime Vlade i dr Miomir Mugoša, gradonačelnik Glavnog grada. Na taj način, već prodata lokacija DKP naknadno dobija višestruko na vrijednosti, ali će materijalnu korist od toga imati isključivo kupac imovine DKP-a - Zetagradnja”, rekao je Kaluđerović.

Direktor Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara DKP-a u stečaju Žarko Knežević takođe je kazao da vjeruje da će tužilac proširiti istragu...

“Prvenstveno mislim na Ministarstvo poljoprivrede, Savjet za privatizaciju i Tendersku komisiju”.

On je rekao da je Privredni sud i u ponovljenom postupku odbio tužbeni zahtjev Udruženja koje je tražilo da se oglasi ništavim kupoprodajni ugovor za imovinu DKP-a u stečaju.

“Apelacioni sud već duže ne odlučuje o našoj žalbi. Prosto nam je nejasno kako nije poništio drugu, skandaloznu presudu Privrednog suda”, naglasio je Knežević.

Predsjednik Anketnog odbora Skupštine, koji je utvrđivao okolnosti prodaje imovine DKP-a Aleksandar Damjanović, saopštio je da su obavili najveći dio posla oko parlamentarne istragu i da su u proceduri suštinski izvještaj na deset strana koji je podnio u ime dijela opozicije i de fakto tehnički izvještaj koji je podnio dio vlasti.

“Hapšenje koincidira sa radom Anketnog odbora jer se preklapa politička parlamentarna istraga koju obavlja Anketni odbor i istraga koju vode nadležni. Očekujem da obje istrage imaju svoj epilog i da će se utvrditi politička i krivična odgovornost za štete koje su nanijete državi, a samo po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa DKP je najveći dužnik budžetu države sa više od 30 miliona eura, kao i ostale štete koje su nanesene manjinskim akcionarima, odnosno po drugim osnovama o kojima sam detaljno pisao u Nacrtu izvještaja Anketnog odbora”, naveo je Damjanović.

Usvojena žalba Markovića, pa stiglo novo rješenje o pritvoru

Branilac Stojanovića, advokat Velibor Marković kazao je da očekuje da poziv za saslušanje ovlašćenog zastupnika te kompanije dobije najkasnije do isteka 72-časovnog roka zadražavanja njegovog klijenta.

“Tužilaštvo je donijelo novu odluku o zadržavanju Stojanovića, jer je prethodno sudija za istragu Višeg suda usvojio moju žalbu i predmet vratio na ponovni postupak i odlučivanje. I novo rješenje koje su donijeli sadrži iste nedostake kao i ukinuto, u smislu da sve radnje koje se okrivljenima stavljaju na teret proizilaze iz pisane dokumentacije, kao i da su se osumnjičeni od 2010. godine kada je zaključen ugovor, do danas, mogli dogovoriti da su imali namjeru”, kazao je Marković.

Marković je ponovio da je zbog kupoprodajnog ugovora samo Zetagradnja oštećena.

“Zetagradnja nekoliko godina ne može da dođe u posjed kupljene nekretnine, plaća banci kamatu na sredstva dobijena kreditom, a ne može da gradi ogromni planirani magacin i poslovno-stambene zgrade”.

Istakao je da je očigledno da do pokretanja postupka ne bi ni došlo da je Zetagradnja zbog neizvršenja obavaze jednostrano raskinula ugovor sa DKP-om.

“U tom slučaju pripadalo bi im pravo ne samo na povraćaj višemilionskog iznosa, nego i na kamatu na ta sredstva, kao i na naknadu štete na ime izgubljene dobiti zbog nemogućnosti građenja. Umjesto toga Zetagradnja je istrajala na ugovoru, čak je prije vremena platila 700.000 eura radi rješavanja socijalnog programa bivši zaposlenih DKP-a”, rekao je.

Bonus video: