Stanković: Nestali dokazi nađeni u gepeku policijskog auta

Stanković je u razgovoru za Televiziju "Vijesti" otkrio i da su pronađeni dokazi nestali prilikom pretresa kuće Podgoričanina Veselina Mujovića, što je izazvalo rat policije i tužilaštva
58 komentar(a)
Ivica Stanković (Novine)
Ivica Stanković (Novine)
Ažurirano: 01.04.2016. 17:36h

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković saopštio je da osim sa počiniocima krivičnih djela vodi i stalnu borbu unutar državnog tužilaštva.

Stanković je u intervjuu Televiziji "Vijesti" najavio preispitivanje rada pojedinih tužilaca i poručuje da oni koji ne rade isključivo po Ustavu i Zakonu, najbolje da sami odu.

Stanković je u razgovoru za Televiziju "Vijesti" otkrio i da su pronađeni dokazi nestali prilikom pretresa kuće Podgoričanina Veselina Mujovića, što je izazvalo rat policije i tužilaštva.

Dokumenta, među kojima i navodna pisma Mujovića premijeru Milu Đukanoviću, su nađena u gepeku jednog službenog policijskog automobila vozila ali Stanković nije precizirao o kom se policajcu radi.

Prije par dana, tačnije 28. marta ove godine policijski službenici su u policijskom službenom vozilu u prtljažniku pronašli predmetna pisma i ista su dostavljena Tužilaštvu. Državno tužilaštvo će preduzeti sve i neophodne radnje da utvrdi kako je došlo do toga da se ova pisma pronađu nakon 40-ak dana

Zašto još niko od huligana nije procesuiran zbog napda na policijske službenike na protestu ptržanom 24. oktobra prošle godine?

"Osnovno državno tužilaštvo je odmah je počelo da preduzima sve radnje radi identifikacije učesnika koji su eventualno učinili neko krivično djelo a koje se goni po službenoj dužnosti i neki učionici suidentifikovani i policija je protiv njih podnijela prekršajne prijave a kod tužilaštva je formirano preko 10 predmeta i traži se od policije identifikacija tih učinilaca.

Na pomolu je dogovor političkih partija da izborno zakonodavstvo pređe u nadležnost specijalnog državnog tužilaštva. Kako to komentarišete?

"Naš posao je da primjenjujemo zakon i mi ćemo to i ubuduće činjeti i primjenjivati zakonske propise koji budu donijeti. Ukazao bih na kapacitete Specijalnog državnog tužilaštva i na činjenicu da ovo tužilaštvo ima pune ruke posla i bez izbornog zakonodavstva."

Da li se to može reći i za ostale tužioce jer se stiče utisak da samo specijalno tužilaštvo radi?

"Svakodnevno se zalažem za proaktivan odnos državnih tužilaca i u skladu sa tim sa i predložio Miliovoja Katnića za glavnog specvijalnog tužioca očekujući zavidne rezultate. Svjedoci ste da su ti rezltati sigurno postignuti dok ne bih bio zadovoljan i nijesam zadovoljan za ostala državna tužilaštva Nije samo proaktivnost problem već i odluke tužilaca koje nailaze na kritike javnosti Ivica Stanković vrhovni državni tužilac Ponavljam da državni tužioci u donošenju svojih odluka ne trebaju da ispunjavaju bilo čija očekivanja ali nedopustivo da se donose odluke koje narušavaju ugled državno-tužilačke organizacije."

Šta ćete uraditi u slučajevima kada to ipak čine?

"U tim slučajevima ću sigurno primjenjivati zakonska ovlašćenja koja imam i preispitivaćeno odluke državnih tužilaca koje su u najmanju ruku sporne i u tužilaštvu neće biti mjesta za one koji dosljedno ne primjenjuju Ustav i zakon i ne donose u tom pravcu odluke oni mogu i sami da se povuku a sa ovog mjesta da kažem da se neće tolerisati podrivanje namjere da se vrati ugled državnom tužilaštvu".

Može li se govoriti o takvoj vrsti podrivanja?

Može, ali budite sigurni da sam riješen da stanem na put tome Predat je rad za prošlu godinu, jeste li zadovoljni učinjenim? Ivica Stanković vrhovni državni tužilac Kada su u pitanju osnovna i Viša državna tužilaštva tu u sudskoj kontroli optužnica imamo potvrđenih 92,5 odsto optužnica u slučaju specijalnog državnog tužilaštva sve optužnice su potvrđene

Smatrate li da predmeti koje otvarate utiču na Vašu bezbjednost, da li je ugrožavaju?

"Kao mladić ali i kasnije tokom vršenja drugih funkcija nijesam važio za čovjeka koji je plašljiv i bojažljiv pa ne bi bilo u redu da se sada mijenjam".

Bonus video: