"Jerihonska ruža“ i "Jao, moj Jagoše“ premijerno u Nikšiću

“U pitanju je klasičana Karadžićeva tema primjerena ovom vremenu. Ono po čemu je ova predstava jedinstvena je njena masovnost, jer u njoj igraju 17, mahom mladih. glumaca, od kojih je njih osmoro iz Nikšića”, kazao je Bulajić
118 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2016. 11:29h

Aprilski repertoar Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću obilježiće dvije premijera predstava – „Jerihonska ruža“ i „Jao, moj Jagoše“.

Predstava „Jerihonska ruža“, po tekstu Diane Mehenik, a u produkciji JU „Zahumlje“ i NVU „Art 365“, biće izvedena sjutra veče u 20 časova. Predstavu u kojoj igraju Jelica i Nada Vukčević, Nikola Perišić i Jovan Krivokapić, režirao je Mirko Radonjić.

„Nadam se da će predstava i nakon premijere nastaviti da 'živi' po Crnoj Gori, a već smo dobili nezvaničan poziv iz Hrvatske da tamo gostujemo“, kazao je direktor „Zahumlja“ Vojo Krivokapić.

Predstavu „Jao, moj Jagoše“, po tekstu Miodraga Karadžića, a u produkciji Nikšićkog pozorišta, režirao je Gorana Bulajića i njena premijera je zakazana za 25.april. Riječ je o praizvedbi komada koji se može okarakterisati kao komedija mentaliteta i situacije.

“U pitanju je klasičana Karadžićeva tema primjerena ovom vremenu. Ono po čemu je ova predstava jedinstvena je njena masovnost, jer u njoj igraju 17, mahom mladih. glumaca, od kojih je njih osmoro iz Nikšića”, kazao je Bulajić.

Prema njegovim riječima u predstavi su zastupljeni svi glumci iz Nikšića koji su u tom trenutku mogli da igraju i to je, kako je kazao Bulajić, prlika da se ozbiljno razmisli o tome da Nikšićko pozorište ima stalni ansambl.

Pored pomenutih predstava tokom aprila biće organizovano još 20 programa, a prva od manifestacija je večeras, kada će u Gradskoj kući u 19 časova biti održana promocija knjige "Zapadni zapisi" i izložba fotografija "Refleksije" autorke Lidije Vukčević.

Tokom aprila “Zahumlje” i Književni klub “Poenta poetika” organizovaće “Dane crnogorske poezije”.

“Biće to prilika da se po nikšićkim osnovnim i srednjim školama popularizuje poezija, a najviše će biti zastupljeni crnogorski pjesnici”, kazao je Krivokapić.

Poetske časove ovoga mjeseca imaće učenici Gimnazije i tri osnovne škole “Mileva Lajović Lalatović”, “Braća Labudović” i “Ratko Žarić”.

“Zahumlje” je za aprilski repertoar pripremio i koncert folklornog ansambla, kao i gostovanje autorskog projekta Kristine Radović “Tango – o junacima i ljubavi” u KIC-u “Budo Tomović”.

Danica Bogojević, pomoćnica direktora Centra savremene umjetnosti Crne Gore (CSUCG), kazala je da su povodom jubileja, deset godina od obnove nezavisnosti, pripremili izložbu “Crnogorska savremena likovna scena kroz viziju osam umjetnika”, autorski projekat Žane Filipović.

“Željeli smo da prikažemo izuzetno bogatu, raznovrsnu i dinamičnu savremenu likovnu scenu Crne Gore, kao i na koji način umjetnici promišljaju današnje teme. Biće prikazane različite forme, od instalacija do crteža i slika”, kazala je Bogojević.

Tokom aprila, prema riječima Kristine Radović, biće organizovan poetsko–muzički performans “Poezija Montenegrina”, u kome učestvuju Slobodan Marunović i Slobodan Kovačević, koncert džez trija – Enesa Tahirovića, Milorada Šula Jovovića i Milivoja Pićurića, kao i ciklus filmova Dejvida Bouvija. Biće organizovane i izložbe fotografija Žaka Ruketa, solistički koncert mlade pijanistkinje Miljane Nikolić, kao i promovisan zbornik “Crnogorska vlast i crnogorsko nacionalno pitanje” mr Jadranke Selhanović, dok će za najmlađe biti izvedene predstave “Snježana i sedam patuljaka” i “Put po svijetu po trotinetu”.

Galerija

Bonus video: