Regionalne ekspertske konferencije: Jezici i nacionalizmi

Sve su to razlozi zbog kojih su četiri partnerske organizacije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije pokrenule projekat “Jezici i nacionalizmi”
0 komentar(a)
jezici i nacionalizmi
jezici i nacionalizmi
Ažurirano: 01.04.2016. 08:26h

Prva u seriji od četiri regionalne ekspertske konferencije pod zajedničkim nazivom “Jezici i nacionalizmi” biće održana 21. i 22. aprila u podgoričkom Centru za građansko obrazovanje u 18 sati.

Projekat “Jezici i nacionalizmi” rezultat je dvogodišnje istraživačke misije i partnerskog djelovanja beogradskog Udruženja Krokodil, Udruge Kurs iz Splita, podgoričkog Centra za građansko obrazovanje i PEN centra BIH iz Sarajeva. Nakon najavljene podgoričke konferencije, održaće se i konferencije u Splitu (maj), Beogradu (oktobar) i Sarajevu (novembar).

Osnovna namjera ovog projekta jeste da se kroz otvoreni dijalog lingvista i drugih stručnjaka problematizuje pitanje postojanja četiri “politička” jezika na prostoru nekadašnjeg hrvatsko-srpskog/srpsko-hrvatskog, kao i sve one značajne i izazovne teme u kojima se lingvistička nauka neprincipijelno ukršta s identitetskom politikom.

Tako je i danas, uprkos željenoj i ostvarenoj emancipaciji te formalnom postojanju četiri standarda, identitetsko-jezičke strasti nisu se smirile, a preskriptivizam, zanesenost jezičkim imperijalizmom, teze o “pedesetogodišnjem jezičkom ropstvu” i čitav dijapazon pogrešnih interpretacija i dalje traje. Sve su to razlozi zbog kojih su četiri partnerske organizacije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije pokrenule projekat “Jezici i nacionalizmi”, u saradnji sa radnom grupom projekta, koju čine Snježana Kordić, Hanka Vajzović, Ranko Bugarski i Božena Jelušić.

Bonus video: