Trifunović: "Julije Cezar" je slika našeg vremena

Preispitivanje fenomena demokratije u ovoj predstavi donosi razočaravajući odgovor - suštinske revolucije nema, dešava se jedino smjena društvenih elita
143 pregleda 0 komentar(a)
Julije Cezar predstava, Foto: Slavica Kosić
Julije Cezar predstava, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 31.03.2016. 08:17h

Predstava “Julije Cezar”, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića izvedena je u utorak veče u u hercegnovskoj Dvorani “Park”.

U predstavi, koja je koprodukcija Budva grad teatra i Centra za kulturu Svilajnac igraju: Sergej Trifunović , kao Brut,Saša Torlaković kao Cezar, Branislav Trifunović kao Kasije, Marko Marković kao Kaska, Jelena Minić koja tumači dvije ženske uloge (Brutovu suprugu Porciju, kao i Cezarovu Kalpurniju) i Irena Popović koja je narator.

Preispitivanje fenomena demokratije u ovoj predstavi donosi razočaravajući odgovor - suštinske revolucije nema, dešava se jedino smjena društvenih elita.

“Predstava u velikoj mjeri oslikava današnje vrijeme”, kaže glumac Sergej Trifunović , uz tvrdnju da ona nije poziv na revoluciju kako je to neko pogrešno protumačio, “već je žalosna konstatacija da nikakva revolucija ne donosi ništa drugo do puke zamjene političkih elita. I sam izlazio na ulice, agitovao, borio se, ali kao i u predstavi sve se obrnulo”.

“Da sam vlast, ja bih ovu predstavu čak i sponzorisao”, ističe glumac koji je u predstavi sjajno donio lik Bruta. “Da sam birao ulogu po svom senzibilitetu, to bi upravo bila uloga Bruta”.

Trufunović ističe da ga od Šekspirovih likova privlače Brut, Hamlet i Jago, a rado bi glumio Kaligulu i Magbeta.

“Uvijek me privuče neki problem. Cijela suština dramaturgije je problem i iznošenje problema pred ljude, pred sebe same.U predstavi Brut ima problem moralne prirode, prvo zato što se osnovano sumnjalo da je njegova majka bila Cezarova ljubavnica, a da je on bio Cezarev sin. To nikada nije istorijski dokazano, ali po svim podacima koji postoje iz tog vremena, on je lako mogao biti Cezarev sin. A on ga je i volio kao rođenog sina. Brut je ubio, svog navodnog biološkog oca, jer je vjerovao da je sebe stavio ispred republike. Mislim da su velika moralna previranja bila u tom čovjeku. Mislim da je Brut jedan od onih rijetkih likova u istoriji, koji se dese svakih 100 godina, koji je nešto uradio iz čiste ideje. To se može reći i za pripadnike pokreta Mlada Bosna, ali i za mali broj istorijskih ličnosti”, uvjeren je Trifunović .

“Tragedija 'Julije Cezar' jedan je od najznačajnijih komada u istoriji dramske literature, a njen osnovni motiv - revolucija i politički prevrat, koji se, na kraju, kompromituju u sopstvenoj nemoći, obesmišljavajući tako fenomen istinske demokratije, nisu, na žalost, izgubili na svojoj aktuelnosti od vremena nastanka ovog komada, pa do danas, kazao je ranije reditelj Kokan Mladenović.

Bonus video: