Država se ne žali, Vlahović dobila 21.000 eura

Tužiteljka se teretila da je 2013. u Kozmetiks marketu ukrala dva proizvoda male vrijednosti, tako što je skupe kreme stavljala u kutije jeftinijih, koje je zatim tako plaćala na kasi
320 pregleda 0 komentar(a)
Romina Vlahović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Romina Vlahović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 31.03.2016. 06:34h

Država se nije žalila na prvostepenu presudu kojom je dosuđeno da se zamjenici osnovnog državnog tužioca Romini Vlahović duguje nešto manje od 21.000 eura, za neisplaćene zarade u periodu od februara 2013. do avgusta 2014. godine, kada je bila optužena za krađu pomada iz prodavnice.

Time je presuda sutkinje podgoričkog Osnovnog suda Mirjane Vlahović postala pravosnažna.

Njome je prihvaćen tužbeni zahtjev tužiteljke i obavezana Crna Gora da joj na ime naknade materijalne štete po osnovu neisplaćenih i manje isplaćenih zarada i neisplaćenih dodataka za stanarinu, duguje 20.931,78 eura.

“Sud je utvrdio da je nezakonitim postupanjem tuženog, tužilja pretrpjela štetu koja se ogleda u gubitku zarade za period od privremenog udaljenja od dužnosti do okončanja pokrenutog postupka za razrješenje, te u periodu od okončanja postupka za razrješenje, odnosno prestanka radnog odnosa do vraćanja na rad, kao i štetu koja se ogleda u gubitku dijela troškova zakupa stana, u istom periodu, dok je visinu štete utvrdio iz nalaza i mišljenja vještaka ekonomsko-finansijske struke”, piše u obrazloženju presude.

Iako je država u toku postupka isticala da je Vrhovno državno tužilaštvo procijenilo da Vlahovićevoj duguje oko 18.000 eura, na nalaz vještaka ipak nijesu imali primjedbi, iako je utvrdio da joj se duguje 3.000 eura više.

Vještak ekonomsko-finansijske struke Goran Bubanja procijenio je da Vlahovićevoj duguju 16.232 eura na ime neisplaćenih i manje isplaćenih zarada, 2.500 eura za stanarinu i nešto više od 2.000 eura kamate na te iznose.

Vlahovićevu je Tužilački savjet vratio na posao, nakon što je obustavljen postupak protiv nje zbog optužbi da je počinila sitnu krađu, prevaru i utaju.

Upravni sud je poništio odluku Tužilačkog savjeta o disciplinskom kažnjavanju i odluku Komisije za ispitivanje uslova za razrješenje. Komisija je ocijenila da je Vlahović tužilačku funkciju vršila nestručno i nesavjesno, zbog čega su se stekli uslovi za njeno razrješenje.

Tužiteljka se teretila da je januara 2013. u Kozmetiks marketu ukrala dva proizvoda male vrijednosti, tako što je skupe kreme stavljala u kutije jeftinijih, koje je zatim tako plaćala na kasi.

Prvostepenom presudom proglašena je krivom i izrečena joj je kazna od 4.000 eura. Viši sud oborio je presudu i predmet vratio na ponovno suđenje, koje je obustavljeno jer je u međuvremenu došlo do izmjene zakona, kojim je propisano da se gonjenje za krađe čija je vrijednost manja od 150 eura, preduzima po privatnoj tužbi. Vlasnik Kozmetiks marketa nije želio krivično da goni Vlahovićevu.

Ona je demantovala da je krala kreme, optužujući tužiteljku Ljiljanu Klikovac da joj je sve namjestila.

Bonus video: