"TEŠKA BLAMAŽA"

Medojević: ANB smjestila Katniću aferu "Perjanik"

"ANB je opasna institucija, van svake demokratske kontrole, koja se koristi kao oružje u obračunu protiv opozicije, ali i između zaraćenih klanova u DPS-u"
74 pregleda 58 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.03.2016. 14:44h

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) šalje neprovjerene informacije tužilaštvu sa ciljem blamaže specijalnog tužioca Milivoja Katnića, ocijenio je lider Pokreta za promjene i Demokratskog fronta Nebojša Medojevića.

Medojević je povodom deportacije 55 Rusa i pet Japanaca, članova sekte Aum šinrikjo iz hotela "Perjanik", kazao da se nastavlja "javna blamaža tužilastva, ANB i Vlade".

"Ako su tačne informacije da je tužilastvo došlo do materijalnih činjenica, tragova i dokaza da su pripadnici ove grupe bili u Crnoj Gori u misiji vrbovanja građana Crne Gore za terorističke akcije, onda je tužilaštvo moralo tražiti hapšenje osumnjičenih i zadržavanje u pritvoru. Takođe su morali putem međunarodne pravne saradnje tražiti eventualne dokaze od istražnih organa drugih država kojim bi dokumentovali svoje sumnje i pripremile optužnicu", saopštio je Medojević.

Dodaje da ako je tužilaštvo pustilo "opasne teroriste" da napuste zemlju, a da su istovremeno imali saznanja o terorističkim aktivnostima i namjerama grupe, onda je "neko iz tužilaštva grubo prekršio zakon".

"Istina, naravno, može biti samo jedna. Ili je tužilaštvo, na bazi pogrešnih informacija iz ANB nezakonito uhapsilo strane turiste, ili je tužilaštvo nezakonito pustilo na slobodu opasne teroriste. Tužilaštvo je dužno da objasni javnosti šta je prava istina. Najvjerovatniji scenario je da je ANB na bazi netačnih informacija od svojih doušnika, procijenila grupu Rusa kao opasnost po čelne ljude režima, koji su već mjesecima u paranoji ili su im ruske službe namjerno plasirale lažnu informaciju, preko svojih saradnika iz ANB i Vojske CG, da se radi o opasnim teroristima. Bilo, kako bilo, još jedna teška blamaža ANB i tužilaštva, ali i države Crne Gore, koja pokazuje da je Crna Gora privatna država u kojoj su sve institucije zarobljene od strane Đukanovića i njegove organizacije", smatra Medojević.

Lider PzP-a ističe da je očigledno da je ANB "zloupotrijebljen u ratu protiv Katnića i da je ova akcija smišljena u cilju njegove kompromitacije".

"ANB je opasna institucija, van svake demokratske kontrole, koja se koristi kao oružje u obračunu protiv opozicije, ali i između zaraćenih klanova u DPS-u. Tako je sa aferom Listing smijenjeni bivši direktori UP i ANB, a sada se smještaju afere i javni skandali Katniću. Zato je pitanje demontaže UDBE i otvaranje tajnih dosijea, jedno od ključnih pretpostavki za fer izbore. Izgleda da je za Lekica i Demos važnija Radojka Rutović, od demontaže zloglasne ANB", zaključio je Medojević.

Preporučujemo za Vas