"Brata nisam ubio, prav sam i zdrav"

Žarko izjavio da je Rajko padao i da je zato pozvao rođaka Vlada Pavićevića da hitno dođe, što je ovaj juče demantovao
125 pregleda 4 komentar(a)
Nikšić ubistvo, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić ubistvo, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 30.03.2016. 06:34h

Nikšićanin Žarko F. Pavićević (74) juče se u podgoričkom Višem sudu kleo da da nije ubio brata Rajka, 1. oktobra 2015 godine.

„Zakleću se grobom mojih roditelja - majke i oca, da ja nisam ubica“, rekao je optuženi u odbrani.

Pavićević je pred krivičnim vijećem sutkinje Vesne Moštrokol rekao da je Rajko sam sebe ubio “zbog bolesti jer mu je dojadilo tako da živi”.

“Bio sam udaljen od njega oko 10 do 15 metara, nalazio sam se u kupatilu. Prao sam njegovu garderobu i posteljinu... Sjedio je na kauču i vjerovatno je pao na šporet, stočić i patos i tako sebi nanio povrede. Kada sam se vratio, našao sam ga da je pao, čelom prislonjen na šporet na drva, koji je bio vruć jer sam naložio vatru. Bio je sav krvav. Zakukao sam. Pokušao sam da ga podignem, meni je ispadao iz ruku i udario glavom i potiljkom o ivicu stola”, rekao je optuženi.

Kazao je da ga je u tom trenutku na fiksni telefon pozvao brat od strica Vlado Pavićević, kome je, kako tvrdi, saopštio da je Rajko pao, da se nagrdio i pozvao ga da hitno dođe kod njega.

“Ja - Žarko Filipov Pavićević ga nije ubio, niti ću to ikada priznat. Neka se nađe taj majčin sin koji će da kaže da sam ga ja ubio. Ja sam prav, zdrav, čitav i svjestan. Mom bratu su dojadile njegove muke. Bio je u bolnici u Nikšiću, ali su ga otpustili jer nijesu htjeli da rade oko njega, zato što ga je trebalo paziti kao majka malo dijete. Ja nijesam taj da palim i žarim, a ne da ubijam svoga brata. Nijesam ga ubio, časti mi moje, poštenja i obraza“, ispričao je Pavićević.

Svjedok Vlado I. Pavićević ispričao je da su mu u septembru u nikšićkoj bolnici rekli da vode Rajka odatle, jer ne mogu sa njim da rade pošto je psihički bolesnik.

“Rajko je govorio da je 38 godina radio i da ima pravo da leži u toj bolnici, odbijajući da izađe. Govorio mi je da su oni dužni da ga liječe, jer je on sve njih liječio nekada”.

Kazao je da je sa Žarkom dogovaro dalje korake oko Rajkovog liječenja i da je u noći tragedije kuću napustio oko 18.30 sati.

“Oko 20.30 časova sam nazvao Žarka da pitam kako je Rajko. Odgovorio mi je da je pao i da se nagrdio, ali da ne moram da dolazim, već da će pozvati komšije da mu pomognu. Kada sam došao, zatekao sam strašan prizor. Rajko je bio go i sav u hematomima. Žarko mi je rekao: 'Pao je, ja ga podignem, on ponovo padne i tako više puta'. Ne mogu da povjerujem da je Žarko ubio brata. Znam i da je Žarko bio bolestan, imao je padavicu, ali mu je bilo bolje posle terapije“, rekao je svjedok.

Prema optužnici, Žarko Pavićević je s umišljajem ubio Rajka Pavićevića, udarajući ga tupotvrdim predmetom više puta po glavi.

“Od ovih udaraca došlo je do unutrašnjih povreda mozga, zbog kojih je preminuo istog dana”, piše u optužnici.

Bonus video: