Kako će 3D štampanje promijeniti svijet medicine

Farmaceutska istraživanja i razvoj ljekova mogu biti drastično poboljšani uz pomoć 3D štampe
1 komentar(a)
antibiotici, ljekovi, Foto: Shutterstock.com
antibiotici, ljekovi, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.03.2016. 15:20h

3D štampa može stvoriti potpuno nove mogućnosti za farmaceutska istraživanja. Postoji nekoliko načina na koji bi se mogla koristiti kao što su oblik doziranja lijeka, drugačija isporuka ili pomoć prilikom istraživanja ljekova.

Farmaceutska istraživanja i razvoj ljekova mogu biti drastično poboljšani uz pomoć 3D štampe. Ukoliko bi se štampale pilule ili ljudski organi ili tkiva to bi omogućilo kompanijama da ljekove testiraju mnogo bezbjednije i jeftinije. A prema najnovim istraživanjima čini se da je to na dohvat ruke.

U nastavku slijede četiri načina koja bi mogla unaprijediti farmaceutski svijet zauvijek.

  • Mogućnost personalizacije količine

Mogućnost personalizacije predstavlja štampanje lijeka u količini koja je potrebna pacijentu na osnovu njegovog zdravstvenog stanja i na osnovu načina na koji reaguje na određeni lijek. Samim tim korisnici ljekova više neće morati uzimati npr. cijelu kutiju već samo onoliko koliko im je potrebno. Takođe se omogućava štampanje tableta koje su sastavljene od više raličitih ljekova. Ovo je posebno bitno za liječenje različitih bolesti istovremeno. Ideja je da se pacijentima da jedna tableta koja nudi tretman za sve što im treba.

  • Unikatna doza

Na osnovu ono što je prepisao ljekar i na osnovu potreba pacijenta štampaju se ljekovi sa unikatnim dozama. Odnosno pored ponuđenih doza ljekova štampaju se pilule sa gramažom koja je potrebna određenoj osobi.

  • Kompleksniji profili otpuštanja kod ljekova

Cilj je da se poboljša kompleksnost kod samog lijeka kako bi se povećala njegova efikasnost prilikom liječenja. Odnosno da se na lakši način odredi mjesto u organizmu gdje njihovo dejstvo treba da bude najsnažnije.

  • Štampanje 3D organa

Naučnici smatraju da će za 20 godina biti u mogućnosti da štampaju 3D organe kao što je srce, ali da ih za sada usporavaju komplikovane vaskularne mreže. Oni objašnjavaju da je lako štampati ravno tkivo ali da organi sa komplikovanom unutrašnjošću kao što su bubrezi, srce i jetra još predstavljaju izazov.

Bonus video: