Bogastvo razlika autonomnih svjetova

U skladu sa time i ova izložba prikazuje bogatstvo razlika ovih autonomnih svjetova. Od Nikite Aleksejeva i njegovog konceptualno-meditativnog slikarstva, do Tanje Antošine i njenog feminističkog angažmana
1 komentar(a)
jugooceanija (novine)
jugooceanija (novine)
Ažurirano: 29.03.2016. 11:33h

Izložba “Ateljei iz Jugooceanije”, kustoski projekat Marata Geljmana, predsjednika Dukley European Art Community, biće otvrena večeras u izložbenom prostoru Dvorca Petrovića na Kruševcu u 19 sati.

Na izložbi, kojom DEAC nastavlja sa aktivnostima obilježavanja godišnjice postojanja, tokom marta u Podgorici, biće predstavljeni radovi 12 umjetnika, nastali za vrijeme njihovog boravka u okviru rezidencijalnog programa DEAC tokom protekle godine.

Pomalo “tehnički”, neutralni naziv izložbe sugeriše zapravo dvije stvari: s jedne strane, svi radovi nastali su u ateljeima koje koriste umjetnici-rezidenti DEAC u bivšoj upravnoj zgradi Jugooceanije u Kotoru, koja je sada središnje mjesto živih umjetničkih aktivnosti DEAC, a sa druge, atelje jeste simbol pune lične autonomije umjetnika, suverena teritorija njegovog ličnog umjetničkog djelovanja.

U skladu sa time i ova izložba prikazuje bogatstvo razlika ovih autonomnih svjetova. Od Nikite Aleksejeva i njegovog konceptualno-meditativnog slikarstva, do Tanje Antošine i njenog feminističkog angažmana.

Od Pavela Brata i njegovih himeričnih objekata nastalih od recikliranih materijala iz arhiva nekadašnje Jugooceanije do Evgenije Čajkovske i njene opservacije o krhkosti i lomljivosti današnjega svijeta. Od Katje Florenske i njenih sjajnih poredloga za crnogorske poštanske marke, do Semjona Fajbisoviča i njegovih fotografija mikro prizora kaldrme, zidova ili nekih fluidnih prirodnih pojava. Od Andreja Ljubljinskog i Ivana Tuzova, čiji rad je zasnovan na duhovitoj pikselizaciji ikoničkog svijeta, do Saše Makarske i njene serije crnogorskih retabloa (votivnih slika, zasnovanih na čuvenim meksičkim retablo-slikama). Od Mihaila Pavljukeviča & Olge Subotine i njihovih vizuelnih fragmenata primorskog imaginarija do mitske vizije Crne Gore Jurija Solomka.

Izložba je realizovana u saradnji Dukley European Art Community i Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Bonus video: