Advokat dostavio dosije: Subačev plovio prije i poslije pritvora

Subačev je nedavno, prvostepenom presudom, dobio 12.000 eura odštete
129 pregleda 2 komentar(a)
Saša Subačev, Foto: Luka Zeković
Saša Subačev, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.03.2016. 06:34h

Advokat Branislav Durutović, punomoćnik pomorca Saše Subačeva, dostavio je juče sudu dosije u kome piše da je nastavio da plovi i 2013. godine, nakon što je pravosnažno oslobođen optužbi za šverc kokaina.

Durutović je pojasnio da predstavništvo firme u Beogradu nema ovlašćenje da izda potvrdu da je Subačev imao ponudu da plovi brodom u vrijeme kada je vođen krivični postupak protiv njega zbog šverca droge. On je rekao da su oni sve vrijeme znali da je pomorac u pritvoru, pa mu takvu ponudu nijesu mogli ni poslati.

Subačev je pokrenuo postupak tražeći odštetu za trogodišnji period tokom kojeg nije mogao da plovi, jer je bio optužen za šverc kokaina.

Suđenje se nastavlja devetog maja.

Vrhovni sud vratio je postupak po tužbi Subačeva na ponovno odlučivanje, nakon što je Durutović podnio reviziju na presudu Višeg suda, kojom je potvrđena odluka da je država sve radila po zakonu i da ne postoji osnov za naknadu štete.

Vrhovni sud je smatrao da sudovi nijesu pravilno procijenili tužbeni zahtjev.

Subačev je tužio državu i tražio oko 140.000 eura materijalne štete i izgubljene dobiti, ističući da, za vrijeme krivičnog postupka, nije mogao da plovi brodom i da je bio uskraćen i za eventualnu zaradu.

Subačev je nedavno, prvostepenom presudom, dobio 12.000 eura odštete, za pretrpljene duševne bolove, zbog toga što je pola godine neosnovano boravio u pritvoru.

Bio je optužen da je kao član međunarodne kriminalne organizacije, brodom “Peggy”, učestvovao u švercu 11 kilograma kokaina iz luke Antverpen u Belgiji do italijanske luke La Specija.

Bonus video: