NVO 4Life: Tužilac još bez odluke, a Borozan prijavu podnio prije više od pet mjeseci

"U Izvještaju od 04. 02. 2016. godine, vještak sudsko medicinske struke je utvrdio da su u predmetnom događaju Braslavu Borozanu povrede nastale usljed tupine mehaničke sile, jednokratnog direktnog dejstva aktivno zamahnutog mehaničkog oruđa, udarca, moguće koljenom, pesnicom i tipično duguljasto obličastim predmetom (pendrekom)"
111 pregleda 0 komentar(a)
Braslav Borozan, Foto: Jelena Jovanović
Braslav Borozan, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 28.03.2016. 16:16h

NVO 4Life je uputila dopis Osnovnom državnom tužiocu Ljiljani Klikovac u kojem navodi da tužilac još nije odlučio po krivičnoj prijavi Braslava Borozana, koji je prijavu podnio prije više od pet mjeseci, navodeći tada da su ga policijski službenici brutalno pretukli u prostorijama CB Podgorica.

"Postupajući tužilac je suprotno Zakonu o krivičnom postupku prekoračio zakonski rok za odlučivanje po krivičnoj prijavi koji iznosi mjesec dana za krivično djelo zlostavljanje", naveo je u saopštenju Saša Mijović, izvršni direktor NVO 4Life.

Rok za odlučivanje po krivičnoj prijavi je, kako se navodi u dopisu, istekao još 12.11.2015, a mogao je biti produžen za još mjesec samo po odluci rukovodioca tužilaštva, odnosno najkasnije do 12.12.2015.

Mijović je kazao da po krivičnoj prijavi ni do danas nije odlučeno.

"Ukazujemo na neažurnost u radu u postupanju nadležnog tužioca, budući da je u krivičnom predmetu u vezi sa istim događajem, vrlo ažurno postupao po krivičnoj prijavi podnijetoj od strane službenika policije protiv Braslava Borozana. Isti tužilac je za samo 20 dana odlučio po krivičnoj prijavi i 30.10.2015.godine, podnio optužni predlog protiv Braslava Borozana zbog napada na službeno lice iz čl. 376 st.3 KZ. Suđenje u ovom predmetu je toku.

Zato, urgiramo na poštovanje zakonskih rokova u postupanju državnog tužioca u krivičnom predmetu formiranom po krivičnoj prijavi oštećenog Braslava Borozana protiv policijskih službenika i zahtjevamo da nadležni tužilac hitno odluči po krivičnoj prijavi podnesenoj prije više od pet mjeseci", navodi se u saopštenju.

Mijović je podsjetio da je u slučaju Borozana, Savjet za građansku kontrolu rada policije u zaključcima sa sjednice održane 28. 12. 2015. godine ocijenio da primjena policijskih ovlašćenja od strane službenika policije - M.D, D.F, M.B, V.V, Ž.M, V.Đ. i D.R. - nije bila adekvatna, primjerena i efikasna, odnosno, da je bila prekomjerna.

"U Izvještaju od 04. 02. 2016. godine, vještak sudsko medicinske struke je utvrdio da su u predmetnom događaju Braslavu Borozanu povrede nastale usljed tupine mehaničke sile, jednokratnog direktnog dejstva aktivno zamahnutog mehaničkog oruđa, udarca, moguće koljenom, pesnicom i tipično duguljasto obličastim predmetom (pendrekom)", navodi Mijović.

Bonus video: