Prvi festival gitare u Podgorici

Prvi “Dani gitare” u glavnom gradu Crne Gore počeće u utorak, 29. marta
2 komentar(a)
Srđan Bulatović, Foto: Privatna arhiva
Srđan Bulatović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 28.03.2016. 15:09h

Prvi “Dani gitare” u glavnom gradu Crne Gore počeće u utorak, 29. marta, a idejni tvorac ovog projekta, gitarisa Srđan Bulatović u razgovoru za “Vijesti” otkriva da ideja za ovaj projekat datira više od jedne decenije.

“Kada govorimo o gitari u Crnoj Gori, sve je počelo upravo u Podgorici, a zatim se razgranavalo po drugim gradovima zemlje. Kao prvi školovani gitarista (magistar a kasnije i doktor klasične gitare) vratio sam se u rodnu Podgoricu gdje sam sada već daleke 1994. godine osnovao odsjek gitare u srednjoj muzičkoj školi 'Vasa Pavić'. Od tada do danas kroz moju klasu gitare izašao je veliki broj školovanih gitarsta, neki su ostali u Crnoj Gori, a neki nastavili da grade svoj profesionalni put van granica naše zemlje. Podgorička muzička škola 'Vasa Pavić' najbrojnija je muzička edukativna institucija u Crnoj Gori, gdje nastavu pohađa više od hiljadu učenika, a samo gitaru pohađa više od sto učenika u devet klasa gitare. Svake godine je interesovanje veliko za gitaru na prijemnim ispitima u muzičkoj školi, pa imamo situaciju gdje pola od prijavljenih kanadidata želi upisati istrument gitaru. Sve ovo, ali i još mnogo činjenica uticalo je na konačan početak festivala gitare u našem glavnom gradu”, istakao je Bulatović dodajući da je cilj projekta promocija instrumenta jer kako tvrdi, “klasična gitara se odaljava od publike ne prilagođavajući se novom vremenu i izazovima”.

“Najveća misija današnjih klasičnih gitarista je da pokušaju da vrate popularnost instrumeta široj publici kao što je bilo sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka. Djeca upisuju i danas gitaru u velikom broju, ali to su više uticaji prošlih vremena gdje je gitara kao instrument ostavljala utisak dopadljivosti na njihove roditelje, a oni prenosili ljubav prema instrumentu na svoju djecu”, ističe Bulatović.

Na Danima gitare prve večeri koncerte će održati gitarista Gabrijel Giljen, a nakon njega nastupiće duo gitara-flauta Bojana Brajović i Boris Nikčević. Druge večeri festivala, podgoričkoj publici predstaviće se renomirana gitaristkina Vera Ogrizović, dok će festival zatvoriti duo gitara Đani Sehu i Luka Vlašić. Ova manifestacija imaće i edukativni karakter, a predavanja i majstorske radionice posvećene su učenicima i profesorima gitare muzičke škole “Vasa Pavić" ali i ostalima zainteresovanima za ova predavanja.

“Novina u odnosu na druge festivale ogleda se u segmentu festivala-predavanja. Jedno od dva najavljena predavanja otkriva načine kako se grade vrhunski instrumenti, koje drvo ili kombinacija drveta i lak se koristi pri izgradnji, kako i zašto njihove gitare tako izgledaju i zvuče čućemo iz prve ruke-od graditelja gitara 'Sabmar'”, objašnjava Bulatović.

“Ugledna beogradska univerzitetska profesorica i gitaristkinja Vera Ogrizović će nam otkriti kako tremu kontrolisati, suzbijati, boriti se protiv nje”, dodaje Bulatović koji je uvjeren da će ovaj projekat zaživjeti. Na pitanje koga bi on volio da sljedeće godine vidi na “Danima gitare u Podgorici” odgovara:

“Volio bih da na sljedećoj manifestaciji ugostimo Tomi Emanuela, ali da napomenem da sve ovo ne bismo mogli da organizujemo bez podrške Opštine Podgorica, Sekretarijata za kulturu i sport Podgorica, biblioteke 'Radosav Ljumović' i Muzičke škole 'Vasa Pavić'. Oni su prepoznali značaj ovog projekta kroz prethodne decenije moga rada i stvaralaštva koje je počelo u Podgorici, a kasnije se razgranalo po cijeloj Crnoj Gori i šire”, zaključuje Bulatović.

Na festivalu će prednost imati domaći gitaristi

Koncertni program održaće se u sali Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”, gdje je Bulatović i počeo svoju karijeru.

“Prostor biblioteke 'Radosav Ljumović' pamtim još od najranijeg djetinjstva. To je jedno od nekoliko mjesta u Podgorici gdje sam sticao prva javna izvođačka iskustva.

U meni decenijama postoji ideja o organizovanju festivala gitare u biblioteci. Jedno je od najprepoznatljivih objekata u samom centru Podgorice i idealan je za održavanje festivala gitare. Festival kao nova gradska kulturna manifestacija će svojim programima afirmisati biblioteku kao novi koncertni prostor u gradu. Sam prostor u biblioteci u kome će se održavati koncertni programi festivala je takođe nov prostor, i prvi put će se u njemu odvijati neki kulturni događaji.

Prima oko stotinu posjetilaca i nalazi se na posljednjem spratu biblioteke sa predivnim pogledom na centar grada”, rekao je Bulatović.

On tvrdi da će festival dati prednost domaćim gitaristima od kojih su neki Bulatovićevi učenici.

“U posljednjih 20 godina u Crnoj Gori je završilo svoje školovanje veliki broj mladih gitarista, a dio njih svira na visokom nivou. Svako od njih dobiće svoju šansu da se predstavi na festivalu.

Ove godine je to svakako naša gitaristkinja Bojana Brajović koja sa flautistom Borisom Nikčevićem izvodi prelijep program, a na narednim izdanjima festivala čućemo i ostale naše gitariste”, obećao je on.

Bonus video: