Kako izigrati zakone: Konfuzija oko prostornog plana za Skadarsko jezero

Mada se u Odluci Vlade ne pominje izrada Studije zaštite kulturnih dobara za PPPN NP Skadarsko jezero (pominje se samo u Programskom zadatku), svi znamo da je i to obavezan momenat u ovoj nadrealnoj priči
62 pregleda 1 komentar(a)
Skadarsko jezero, Foto: Shutterstock
Skadarsko jezero, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.03.2016. 17:21h

someone called me irrelevant and i was like thank fucking god Melissa Broder, twitter @melissabroder

Počeo sam da se pripremam za predstojeću Javnu raspravu o Nacrtu Prostornog plana posebne namjene Nacionalni park Skadarsko jezero (PPPN NP Skadarsko jezero). Da ne bi bilo zabune - pomenutog Nacrta nema ni u najavi - neće ga ni biti još barem pola godine. Međutim, treba početi sa prikupljanjem dokumenata prije nego krene Javna rasprava - kad krene onda je kasno.

Pa da vidimo...

Ugovor o nabavci usluga izrade PPPN NP Skadarsko jezero potpisali su 7. aprila prošle godine gospođa Sanja Lješković Mitrović, tada aktuelna direktorica Sektora za upravljanje prostorom pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORiT), i Dušan Džudović, izvršni direktor Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje a.d. Podgorica (RZUP a.d.). RZUP a.d. je nastupio kao "vodeći član" Konzorcijuma tri firme, u čijem sastavu su još Centar za arhitekturu i urbanizam d.o.o. Podgorica (CAU d.o.o.) i Monte CEP - Centar za planiranje urbanog razvoja d.s.d. Kotor (Monte CEP d.s.d.).

U Odluci o izradi PPPN NP Skadarsko jezero, koju je Vlada Crne Gore donijela na sjednici održanoj 10. jula 2014. godine, imamo Član 3, koji kaže: "Za PPPN NP Skadarsko jezero radiće se strateška procjena uticaja na životnu sredinu - u svemu u skladu sa Zakonom o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu (Službeni list RCG'', broj 80/05 i Službeni list CG, broj 59/11)" - i još kaže: "Strateška procjena uticaja na životnu sredinu se radi istovremeno sa izradom PPPN NP Skadarsko jezero".

Na jedvite jade sam uspio da iskopam nešto što se zove "Rješenje o izboru najpovoljnije ponude", gdje stoji da je "U postupku javne nabavke po tenderskoj dokumentaciji 12-1157/6 od 16. jula 2015. godine za otvoreni postupak javne nabavke za nabavku usluga izrade Strateške procjene uticaja na životnu sredinu za PPPN NP Skadarsko jezero Partija 1/ 1. Zajednička ponuda Winsoft d.o.o. Podgorica i Geoteh d.o.o. Ljubljana, Partija 1, je ispravna i najpovoljnija".

Ovo Rješenje je datirano 20. novembra 2015. godine - što je čudno, u najmanju ruku, ako znamo da u Odluci Vlade stoji da se Strateška procjena uticaja na životnu sredinu radi istovremeno sa izradom PPPN NP Skadarsko jezero.

Da li to znači da je Konzorcijum (RZUP a.d. Podgorica, CAU d.o.o. Podgorica i Monte CEP d.s.d.) - morao da čeka od 3. aprila do 20. novembra da "ovlašćeno lice, sekretar MORiT Zoran Tomić, na predlog Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda" donese to Rješenje?

Moram priznati da Ugovor o nabavci usluga izrade Strateške procjene uticaja na životnu sredinu za PPPN NP Skadarsko jezero nisam uspio da iskopam, ni uz najbolju volju - pa sam jednostavno prinuđen da zatražim taj dokument od MORiT - uz uslov da postoji, naravno.

Kad bih sad krenuo da vam objašnjavam zašto Ugovor o nabavci usluga izrade Strateške procjene uticaja na životnu sredinu za PPPN NP Skadarsko jezero nije potpisan istog dana kad i Ugovor o nabavci usluga izrade PPPN NP Skadarsko jezero - to bi nas, bojim se, odvelo predaleko. Reći ću samo da je, za divno čudo, zadovoljen Član 9 (Odluka o izradi strateške procjene) Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu (Službeni list CG, broj 59/2011 od 14. decembra 2011. godine) koji kaže: "Za planove i programe iz Člana 5 stav 2 tačka 1 ovog zakona organ nadležan za pripremu plana i programa donosi odluku o izradi strateške procjene./ Odluka iz stava 1 ovog člana donosi se istovremeno sa odlukom o izradi plana i programa".

U Zakonu o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu (Službeni list RCG, broj 80/05 od 28.decembra 2005. godine) imali smo Član 8 (II. Postupak strateške procjene/ Faze u postupku strateške procjene), stav 3 koji kaže:

"Nadležni organ je dužan da stratešku procjenu vrši istovremeno sa izradom plana ili programa i da pribavi saglasnosti na izvještaj o strateškoj procjeni od organa nadležnog za zaštitu životne sredine iz člana 6 stav 3 ovog zakona" - ali taj član je izmijenjen Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu - i ne liči više na sebe, nažalost.

Sad je veliko pitanje da li je starija Odluka Vlade - gdje stoji da se "Strateška procjena uticaja na životnu sredinu radi istovremeno sa izradom PPPN NP Skadarsko jezero" - ili je stariji Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu gdje se ne pominje takva obaveza. Biće da sam prinuđen da zatražim odgovor i na ovo pitanje od MORiT.

Pitanje je zapravo da li uopšte ima smisla baviti se prostornim planiranjem ako se paralelno ne bavimo strateškom procjenom uticaja koje će naše prostorno planiranje imati na životnu sredinu...

Ne znam, nisam pametan - kladio bih se da bi te dvije stvari morale ići uporedo.

U Ugovoru o nabavci usluga izrade PPPN NP Skadarsko jezero, potpisanom 7. aprila prošle godine, imate taj Član 5 (IV Kontrola i usvajanje plana) kojim se Izvršilac (RZUP a.d.) obavezuje da Naručiocu (MORiT) prezentira Nacrt Plana - 320 dana nakon zaključenja Ugovora. Još malo će i godina od zaključenja Ugovora - ali niko ne govori o Nacrtu Plana.

O tome u kojoj je fazi izrada PPPN NP Skadarsko jezero najrječitije govori famozna Anketa koja se pojavila na Internet stranici MORiT (mrt.gov.me) 15. februara ove godine. Pa kaže: "Zbog potrebe uključenja javnosti u proces planiranja, sprovodi se /ANKETA/ koja za cilj ima da se saznaju stavovi i opredjeljenja svih zainteresovanih za planska rješenja na predmetnom prostoru. /Anketa će se sprovesti u periodu od 15. februara do 15. marta 2016. godine./ Veoma je značajno da uzmete učešće u anketi, iskažete svoje stavove i opredjeljenja, i time potpomognete izradu što kvalitetnijeg plana".

Evo i par anketnih pitanja, ilustracije radi: "Smatrate li da je zaštita prirode i životne sredine NP ostvarena na potrebnom nivou?". Odgovor: "Šalite li se?" Ili: Smatrate li da je kulturna baština NP promovisana na potrebnom nivou?". Odgovor: "Neozbiljni ste. Ne zaslužujete da vam se potpomaže, hvala lijepo".

Mada se u Odluci Vlade ne pominje izrada Studije zaštite kulturnih dobara za PPPN NP Skadarsko jezero (pominje se samo u Programskom zadatku), svi znamo da je i to obavezan momenat u ovoj nadrealnoj priči.

U to ime, gospođa Dragana Čenić, generalna direktorica Direktorata za planiranje prostorom pri MORiT, i Predrag Babić, direktor CAU d.o.o. (ispred Konzorcijuma CAU d.o.o. & Monte CEP d.s.d.), potpisali su 16. decembra 2015. godine Ugovor za nabavku usluga izrade Studije zaštite kulturnih dobara za PPPN NP Skadarsko jezero.

Nego, kad već pominjem SZKD NP Skadarsko jezero, pitam se da li uopšte postoji SZKD za Prostorni plan posebne namjene za Obalno područje Crne Gore...

Nešto se ne sjećam da je neko pominjao tu Studiju...

Kako bilo - i to ću da pitam MORiT.

U sljedećem broju nastavak priče o Skadarskom jezeru.

Bonus video: