Bio bi živ da ste radili kako treba

Porodica tvrdi da Milanu nije ukazana adekvatna medicinska pomoć i da se nepotrebno dugo prolongirao transport u KC
242 pregleda 88 komentar(a)
Dejan Pejović, Foto: Privatna arhiva
Dejan Pejović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 26.03.2016. 08:02h

Članovi porodice preminulog Mojkovčanina Milana Pejovića (30), najavili su da će podnijeti krivične prijave protiv dijela osoblja Opšte bolnice u Bijelom Polju.

Tvrde da Milanu nakon što je izboden nožem, u toj ustanovi nije ukazana adekvatna medicinska pomoć i da se nepotrebno dugo prolongirao njegov transport u Klinički centar (KC) u Podgorici.

Milana Pejovića u utorak je nožem izbo sugrađanin Rajko Adžić, a iz policije je saopšteno da je povrijeđeni preminuo na putu ka KC-u.

Brat stradalog Dejan Pejović kaže da je Milan u bjelopoljsku bolnicu dovezen oko 13:20, a da je transport za Podgoricu organizovan tek u 16 sati.

Rekao je da je ubijeđen da je Milan imao šansu da preživi da se na vrijeme krenulo ka Podgorici.

"Otprilike 10-ak minuta nakon što su ga dovezli, zatekao sam ga u Urgentnom bloku kako prima infuziju. Pitao sam osoblje šta čekaju pa ga ne operišu, a oni su mi odgovorili da prvo treba da ga snime. Kad sam ponovo pitao zbog čega ga ne snimaju, rekli su mi da izađem, da znaju šta rade i da je to njihov posao. Pošto sam odbio da izađem, pozvali su policiju”, ispričao je Dejan.

Tvrdi da su ka hirurškom bloku krenuli nekoliko minuta nakon što je došla policija, a tada se zaglavio lift.

Rekao je da je rodbina povrijeđenog pomagala da stignu do operacione sale.

"Tražili su od nas da držimo vrata lifta, a da neko istovremeno na spratu, gdje je hirurško odjeljenje, pritiska tastere. Ne znam koliko je to tačno trajalo, meni se činilo kao vječnost. Kad smo konačno stigli, snimanje je trajalo 20 minuta, a zatim su nas obavijestili da treba da mu urade neku operaciju, kako bi ga pripremili za transport prema Podgorici. Te 'pripreme' su trajale tačno do 15.30 sati. Tada je neko izašao i rekao nam da se potrudimo da obezbijedimo transport helikopterom", tvrdi Dejan.

Kazao je da su članovi porodice ljekarima nakon 10 minuta saopštili da ne mogu da obezbijede helikopter. Rekao je i da ne zna šta se dešavalo sljedećih 20 minuta, nakon čega su "Milana pokušali da smjeste u neki raspali auto“.

"Valjda zbog toga što je auto bio male visine, nije mogao da se uspostavi normalan dotok krvi koja je mom bratu davana. U to vozilo nijesu uspjeli da stanu ni saniteti, a vrata nije bilo moguće zatvoriti jer su Milanu virile noge. Onda odlučuju da ga ponovo vrate u Urgentni blok, a jedan ljekar nas obavještava da je tražio vozilo od Doma zdravlja i da ga očekuju ubrzo”.

Prema njegovim riječima, i sa tim se jako kasnilo, pa su pozajmili auto od službe Hitne pomoći.

Kako kaže, vozač bolnice je rekao da prvi put sjeda u takvo vozilo, pa je bilo neophodno da mu se daju instrukcije.

"Konačno smo krenuli u 16 sati, a na putu prema Kolašinu, u mjestu Trebaljevo, 35 minuta kasnije, moj brat je izdahnuo. Smrt je konstatovana u kolašinskoj Hitnoj pomoći. Eto, do Podgorice je bilo potrebno još oko sat, a ja sam ubijeđen da je Milan imao šansu da preživi da smo na vrijeme krenuli", rekao je Dejan Pejović.

Govorili su nam: Neka vam Milo Đukanović obezbijedi prevoz

Pejović tvrde da mu je dr Dragana Čukić nakon obdukcije kazala da je Milanu u Bijelom Polju obavljena samo drenaža.

"Za to je bilo dovoljno i 15-ak minuta. Zbog čega je onda zadržan u Bijelom Polju oko 2 sata i 40 minuta”, rekao je.

Tvrdi da su tešku situaciju porodici dodatno otežali neprimjereni komentari bolničkog osoblja.

"Kada smo pitali - gdje su im ostala bolnička vozila, odgovorali su: 'Neka vam Milo Đukanović obezbijedi prevoz' i slično", tvrdi Dejan, rekavši da se ne sjeća imena ljekara i saniteta s kojim su komunicirali dok je Milanu ukazivana pomoć.

Bolnica: Preduzeli smo sve neophodne mjere

Iz bjelopoljske Opšte bolnice juče su "Vijestima" saopštili da su od trenutka prijema povrijeđenog u Urgentni blok do transporta, preduzete sve dijagnostičke i terapijske neophodne mjere.

“Preduzeto je plasiranje braunhile I urinarnog katetera, davanje infuzione terapije, određivanje krvne grupe, transfuzija krvi, CT grudnog koša i abdomena, hirurško zbrinjavanje rana iIi torakalna drenaža. Na osnovu procjene zadobijenih rana, naložena je priprema vozila za transport, smatrajući da će biti potrebno upućivanje povrijeđenog u tercijarni nivo zdravstvene zaštite – KC", kazala je direktorka te ustanove Biserka Bulatović.

Prema njenim riječima, s obzirom na to da pripravno sanitetsko vozilo nije zadovoljavalo uslove za primanje terapije, a da je drugo sanitetsko vozilo u tom trenutku bilo u Podgorici, "u najkraćem mogućem roku obezbijeđeno je odgovarajuće vozilo za transport povrijeđenog".

Bonus video: