VELIKA GRUPA STRANACA SASLUŠANA U POLICIJI

Uhapšeni pa pušteni članovi japanske sekte

Japanski i ruski državljani pripadaju sekti Vrhovna istina sudnjeg dana, čijih je blizu 200 članova osuđeno za terorističke napade gasom u Japanu 1995. godine, a lider, koji je u bjekstvu, i još 12 sljedbenika na smrtnu kaznu
142 pregleda 69 komentar(a)
hotel Perjanik, Foto: Boris Pejović
hotel Perjanik, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.03.2016. 07:26h

Više od 50 stranih državljana uhapšeno je juče u Podgorici i Danilovgradu, ali su pušteni na slobodu nakon saslušanja u svojstvu građanina.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, uhapšeni pripadaju sekti Aum šinrikjo koja je odgovorna za teroristički napad gasom u Japanu 1995. godine u kojima je ubijeno više od 20, a povrijeđeno oko hiljadu osoba.

Saslušavani juče u policiji navodno su ruski i japanski državljani, a u grupi od 55 osoba bilo je i žena.

Utvrđeno je da nemaju boravišne dozvole, ali i da niko od njih nije učestvovao u napadu 1995. godine.

Policija se sinoć nije oglašavala tim povodom.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da su policajci prvu grupu pohapsili u podgoričkom hotelu “Ramada”, nakon čega su se zaputili u danilovgradski “Perjanik”.

“Policajci su opkolili hotel... Pravo opsadno stanje - duge cijevi i barikade, a onda su upali u objekat”, kazao je očevidac događaja iz Danilovgrada.

“Vijestima” je rečeno da je akciju izvela Posebna jedinica policije.

Nakon hapšenja, forenzičari su izuzeli brojne tehničke uređaje koje su koristili osumnjičeni i upućeni su na vještačenje.

Dok su inspektori rano ujutru obrađivali prvu grupu u “Ramadi”, kod jednog je pronađen ključ sa logom “Perjanika”, nakon čega se Posebna jedinica uputila tamo i hotel opkolila već oko šest sati.

“Perjanik” tada, prema pozdanim informacijama, nije radio, već su uhapšeni objekat zakupili preko jedne podgoričke agencije za nekretnine.

“Od 16. marta su u hotelu, koji su zakupili bez personala na 10 dana”, rekao je “Vijestima” jedan od izvora.

Iz službe objezbjeđenja hotela “Ramada” juče nisu željeli da razgovaraju o hapšenju svojih gostiju. Novinaru je odatle potvrđeno da je u hotelu uhapšeno pet osoba iz Azije, koji su tu danima boravili.

Prema pouzdanim saznanjima “Vijesti” akcijom su rukovodili agenti Agencije za nacionalnu bezbjednost. Njih su partnerske službe iz inostranstva obavjestile da su članovi sekte Aum šinrikjo (Vrhovna istina sudnjeg dana) u

Crnoj Gori. Mediji su ranije objavili da je ta sekta, kada je bila na vrhuncu popularnosti imala blizu 10.000 sljedbenika, i da je 2000. godine preimenovana u “Alef”.

Pod nadzorom su obavještajnih agencija.

Krajem 2011. godine Vrhovni sud Japana potvrdio je smrtnu kaznu pripadniku te sekte zbog napada otrovnim gasom sarinom sredinom 1990-ih godina u Tokiju i Macumotou..

Tada je i završen šesnaestogodišnji sudski proces protiv 189 optuženih. Na smrt je osuđeno trinaestoro, među kojima i osnivač i vođa sekte Ćizuo Macumoto, poznatiji kao Šoko Asahara.