VELIKA GRUPA STRANACA SASLUŠANA U POLICIJI

Uhapšeni pa pušteni članovi japanske sekte

Japanski i ruski državljani pripadaju sekti Vrhovna istina sudnjeg dana, čijih je blizu 200 članova osuđeno za terorističke napade gasom u Japanu 1995. godine, a lider, koji je u bjekstvu, i još 12 sljedbenika na smrtnu kaznu
135 pregleda 69 komentar(a)
hotel Perjanik, Foto: Boris Pejović
hotel Perjanik, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.03.2016. 07:26h

Više od 50 stranih državljana uhapšeno je juče u Podgorici i Danilovgradu, ali su pušteni na slobodu  nakon saslušanja u svojstvu građanina.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, uhapšeni pripadaju sekti Aum šinrikjo koja je odgovorna za teroristički napad gasom u Japanu 1995. godine u kojima je ubijeno više od 20, a povrijeđeno  oko hiljadu osoba.

Saslušavani juče u policiji  navodno su  ruski i japanski državljani, a u  grupi od 55 osoba bilo je i žena.

Utvrđeno je da nemaju boravišne dozvole, ali i da niko od njih nije učestvovao u napadu 1995. godine.

Policija se sinoć nije oglašavala tim povodom.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da su policajci prvu grupu pohapsili u podgoričkom hotelu “Ramada”, nakon čega su se zaputili u danilovgradski  “Perjanik”.

“Policajci su opkolili hotel... Pravo opsadno stanje -  duge cijevi i barikade, a onda su upali u objekat”, kazao je očevidac  događaja iz Danilovgrada.

“Vijestima” je rečeno da je   akciju izvela Posebna jedinica policije.

Nakon hapšenja, forenzičari su izuzeli brojne tehničke uređaje koje su koristili osumnjičeni i upućeni su na vještačenje.

Dok su inspektori  rano ujutru obrađivali prvu grupu u “Ramadi”, kod jednog  je pronađen ključ sa logom “Perjanika”, nakon čega se Posebna jedinica uputila tamo i hotel opkolila već oko šest sati.

“Perjanik” tada, prema pozdanim informacijama, nije radio, već su  uhapšeni  objekat  zakupili preko jedne podgoričke agencije za nekretnine.

“Od 16. marta su u hotelu, koji su zakupili bez personala na 10 dana”, rekao je “Vijestima” jedan od izvora.

Iz službe objezbjeđenja hotela “Ramada” juče nisu željeli da razgovaraju o hapšenju svojih  gostiju. Novinaru je odatle potvrđeno da je u hotelu uhapšeno pet osoba iz Azije, koji su tu danima boravili.

Prema pouzdanim saznanjima “Vijesti”  akcijom su rukovodili  agenti  Agencije za nacionalnu bezbjednost. Njih su partnerske službe iz inostranstva obavjestile da su  članovi sekte Aum šinrikjo (Vrhovna istina sudnjeg dana) u

Crnoj Gori. Mediji su ranije objavili da je ta  sekta, kada je bila na vrhuncu popularnosti imala blizu 10.000 sljedbenika, i da je 2000. godine preimenovana u “Alef”. 

Pod nadzorom su obavještajnih agencija. 

Krajem 2011. godine  Vrhovni sud Japana potvrdio je smrtnu kaznu pripadniku te sekte zbog napada otrovnim gasom sarinom sredinom 1990-ih godina u Tokiju i Macumotou.. 

Tada je i završen šesnaestogodišnji sudski proces protiv 189 optuženih. Na smrt je osuđeno trinaestoro,  među kojima i osnivač i vođa sekte Ćizuo Macumoto, poznatiji kao Šoko Asahara.

Preporučujemo za Vas