OTVORENA TRADICIONALNA IZLOŽBA ULUCG-A

Nagrađeni Stefan Todorović, Jovana Vujović i Goran Ćetković

Jovana Vujović nagrađena je za skulpturu “Sa sobom” i kako ističe nagrada joj je bila pravo iznenađenje, s obzirom da je ovo njena prva godina u Udruženju
158 pregleda 0 komentar(a)
Otvaranje galerije, Foto: Filip Roganović
Otvaranje galerije, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 25.03.2016. 19:15h

Umjetnici Stefan Todorović, Jovana Vujović i Goran Ćetković, ovogodišnji su laureati tradicionalne nagrade Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore - “Milunović, Stijović, Lubarda”.

Jovana Vujović nagrađena je za skulpturu “Sa sobom” i kako ističe nagrada joj je bila pravo iznenađenje, s obzirom da je ovo njena prva godina u Udruženju.

“Nagrada je posebno značajna za mene, jer sam izlagala u društvu velikih crnogorskih umjetnika. Rad koji sam predstavila pripada ciklusu 'Sa sobom' i sa njim ću se još dugo vremena družiti”, kazala je Vujović.

Goran Ćetković nagrađen za sliku “Filozof”, kazao je da nagrada od kolega predstavlja posebno priznanje za dosadašnji rad.

“Uvijek sam bio svjestan svog kvaliteta, ali još veću satisfakciju sam dobio potvrdom stručne javnosti. Moj  nagrađeni  rad predstavlja duhovne sfere čovjeka. Taj portret je u dobroj komunikaciji sa pozadinom - gdje kroz plave vertikale još više u prvi plan dolazi glavni lik”, kazao je Ćetković.

Stefan Todorović nagrađen je za crtež “23”.

“Nagrada koja nosi ime tri velikana smješta vas u jedan poseban kontekst. Drago mi je što dolazi od kolega i što je upravo ona, moja prva nagrada u Crnoj Gori”, kazao je Todorović.

Tradicionalnom izložbom sinoć otvorenom u podgoričkom Umjetničkom paviljonu obilježeno je i sedamdeset godina postojanja Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (Cetinje, 1946). Na rođendan ULUCG-a, juče je na Cetinju potpisan protokol o saradnji ovog udruženja sa likovnim udruženjima iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Srbije. Novina u radu udruženja biće razmjena izložbi, informacija, slobodniji i bolji tretman umjetnika i umjetnina.

Izložbu je pred brojnom likovnom publikom otvorio Pavle Goranović, ministar kulture.

“Od osnivanja - 1946. godine, djelovanje Udruženja ostavilo je autentičan trag u crnogorskom kulturnom prostoru, ali i šire... U ovom galerijskom prostoru gotovo da nije bilo postavke koja nije nadahnula publiku i pobudila interesovanje struke. Mnoge od tih izložbi bile su početak stvaralačkog puta, povodi za dalja promišljanja i prezentaciju značajnih imena crnogorske umjetnosti. Uz doprinos promociji visokih umjetničkih dometa Crne Gore u inostranstvu, takva misija Udruženja u cjelosti je usklađena sa temeljnim pravcima razvoja crnogorske kulture, to potvrđuje i izložba pred nama, kao presjek aktuelnog stvaralaštva autora raznolikih senzibiliteta. Snaga duhovnosti i uvjerljivost izraza zastupljenih umjetnika nesumnjivo je odraz izuzetnih kreativnih potencijala Udruženja i nezaobilazne uloge koje ono ima svih ovih godina”, kazao je Goranović uvjeren da će Udruženje nastaviti svoju uspješnu misiju, u čemu će Ministarstvo kulture sa svojim institucijama biti pouzdan partner.

Preporučujemo za Vas