Kad će Katnić na plažu?

Slična situacija kao sa Kamenovom, dogodila se i prilikom zakupa Bečićke plaže
62 pregleda 19 komentar(a)
Kamenovo, Foto: Vuk Lajović
Kamenovo, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.03.2016. 06:30h

Podgoričanin Vaso Dedivanović odustao je juče i od zakupa istočnog dijela plaže Kamenovo, za koju je ponudio 600.000 eura godišnje.

Morsko dobro zbog toga je pozvalo drugorangiranu kompaniju La Suerte da preuzme plažu.

Njihova ponuda od 12.947 eura bila je neznatno veća od početne na tenderu.

Dedivanović će biti “kažnjen” sa 5.000 eura, koliko je iznosila bankovna garancija da će ostati iza ponude date na tenderu.

Podgoričanin je prije deset dana odustao i od zakupa zapadnog dijela plaže, za koju je ponudio pola miliona eura.

Taj dio obale u zakup je potom dobila drugorangirana kompanija Kamenovo beach, čija je ponuda bila svega tri eura veća od početne minimalne - 26.475 eura.

Javno preduzeće je i u tom slučaju Dedivanoviću naplatilo 10.000 eura, jer je odustao od ponude.

Brojni učesnici tendera ranije su upozoravali da, sličnim aktivnostima, plaže na prevaru odlaze u ruke privatnika za sitne pare.

Prema njihovim riječima, koncept je krajnje jednostavan: neka kompanija ponudi basnoslovnu sumu za zakup dijela obale kako bi eliminisala druge ponuđače.

Zadatak druge firme uključene u taj posao je da ponudi neznatno više para od početne ponude i da zahvaljujući referencama koje se jako boduju, preuzme plažu nakon što prvorangirani, navodno zainteresovani ponuđač odustane...

Koliko je taj biznis unosan govori i činjenica da se uključeni dobrovoljno odriču hiljada eura, koje moraju platiti pošto iz nekog razloga odustanu od plaže...

“Vijesti” nemaju informaciju da li su i ova dva slučaja odrađena na isti način i da li nadležni provjeravaju ima li kriminala u tim radnjama...

Ponuda Budvanke Draginje Stanišić od 57.000 eura za godišnji zakup istočnog dijela plaže, odbijena je kao neispravna.

Stanišić je Tenderskoj komisiji poslala prigovor, u kome je izrazila sumnju da su ponude fingirane.

Slična situacija kao sa Kamenovom, dogodila se i sa tenderom za zakup dijela Bečićke plaže, sa istočne strane Svetog Tome u dužini od 70 metara.

Za zakup tog dijela obale Savo Burzan ponudio je 130.000 eura, dok je firma u kojoj je on suosnivač - Arcadia, ponudila 16.000 eura, odnosno tri eura više od početne minimalne cijene.

Burzan je nedavno obavijestio Morsko dobro da odustaje od ponude, a iz javnog preduzeća će aktivirati bankovnu garanciju od 5.000 eura.

Bonus video: