FORMULA 1

Eklston: Nećemo mijenjati sistem kvalifikacija u Bahreinu

66 pregleda 0 komentar(a)
Berni Eklston, Foto: Reuters
Berni Eklston, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.03.2016. 18:03h

Prvi čovjek Formule 1 Berni Eklston rekao je danas da će i za predstojeću trku u Bahreinu važiti novi sistem kvalifikacija, kojim nije zadovoljna većina vozača.

Od ove sezone uveden je novi format kvalifikacija za trke Formule 1, a pravilo je stupilo na snagu u prvoj trci šampionata 20. marta u Melburnu, za Veliku nagradu Australije.

Prema novim pravilima, kvalifikacije se voze u tri faze, a u određenim vremenskim intervalima ispadaju najsporiji vozači. Ekipe i vozači nisu zadovoljni novim formatom pa su zatražili da se vrati stari sistem.

"Oni će raditi ono što sam predložio, da ostave stvari kakve jesu za predstojeću trku u Bahreinu. Poslije toga ćemo dobro pogledati situaciju i odlučiti da li je ono što smo uradili dobro ili pogrešno, da li je potrebna modifikacija i da li ćemo od toga odustati", rekao je Eklston za britanski Autosport.

Eklston je podsjetio da je Međunarodna automobilska federacija (FIA) predložila novi format kvalifikacija.

"Rekao sam im da ćemo podržati sve ono što misle da je ispravno. Ali, niko ne zna šta je dobro, ostaćemo na novom sistemu i vidjećemo poslije Bahreina. Poslije dvije trke u šampionatu vidjećemo da li je novi format dobra ili loša stvar. Takođe, ni ekipe nisu razumjele šta rade, a to nimalo nije pomoglo", rekao je Eklston.

Pol poziciju u Australiji obezbjedio je aktuelni svjetski prvak Luis Hamilton iz Mercedesa, a u trci je pobijedio njegov klupski kolega Niko Rozberg.

Naredna trka u šampionatu Formule 1 voziće se 3. aprila za Veliku nagradu Bahreina.

Preporučujemo za Vas