Škola najvećih likovnih talenata

70 godina od osnivanja, Umjetnička škola čekala je cjelovitiju publikaciju o svom trajanju
185 pregleda 0 komentar(a)
Likovno nebo iznad Herceg Novog
Likovno nebo iznad Herceg Novog
Ažurirano: 24.03.2016. 09:48h

Promocija knjige “Likovno nebo iznad Herceg Novog” Lazara Seferovića biće održana u četvrtak, 7. aprila, u Dvorani “Park” u 20 sati. O knjizi, posvećenoj poznatoj hercegnovskoj Umjetničkoj školi govoriće pored autora Ljiljana Zeković, Petar Ćuković, Anastazija Miranović, Zdravko Vučinić, Slobodan Slovinić, Bogdan Musović, Bosiljka Pušić, Minja Kusovac, Vujica Ognjenović. Medijator večeri biće Danijela Đokić.

Više od pola vijeka, ili tačnije 70 godina od osnivanja, Umjetnička škola u Herceg Novom je čekala neku cjelovitiju publikaciju o svom dvadesetogodišnjem trajanju koje je ostavila o svojim talentima i njihovim dometima u likovnom stvaralaštvu u Crnoj Gori. “Prošle, 2015. godine objavio sam knjigu 'Veliki slikari u Boki Kotorskoj', gdje sam kroz portrete Dada Đurića, Stanića, Pravilovića, Berberovića, Arnautovića, đaka te škole, ponovo protkao sjećanja o Umjetničkoj školi. Događaj koji me posebno potakao da počnem pisati ovu nepretencioznu publikaciju, neobičan je i neočekivan. Naime, dobio sam poruku od direktora galerije 'Josip Bepo Benković' u Herceg Novom, da moj nekadašnji đak iz Umjetničke škole Kemal Ramujkić priređuje izložbu i da me poziva kao svog nekadašnjeg profesora da se uključim u promociju. Bilo je to nezaboravno događanje i susret poslije pola vijeka. Tada mi je Kemal rekao: “Profesore, zašto niko do sada nije ništa cjelovito napisao o toj školi, kao da je ukleta, a dala je Crnoj Gori najveće talente i domete u savremenoj likovnoj umjetnosti”?

Vrativši se kući otvorio sam sve moguće pretrage na internetu, tražeći tekstove o Umjetničkoj školi. Bio sam jako razočaran... Ali pravo iznenađenje je stiglo naknadno i bilo je nadahnuto... Naime, crnogorski poznati i priznati likovni kritičari, istoričari umjetnosti i slikari dokazali su se dometima svojih stručnih i kvalifikovanih likovnih kritika, studija portreta, storija, analiza, kataloških komentara i napisa o vrsnim crnogorskim umjetnicima, i kroz njihovo stvaralaštvo manje više svi su govorili o značaju Umjetničke škole za uspon i ukupan domet savremene crnogorske likovne umjetnosti. Zato sam u ovoj publikaciji obilno koristio njihove ocjene i procjene, citirajući ih kao jedino mjerodavne, izravno i u pravo vrijeme kazane, jer su doprinijeli afirmaciji naših umjetnika u zemlji i inostranstvu”, naveo je autor Seferović razloge koji su ga motivisali da napiše knjigu “Likovno nebo iznad Herceg Novog”.

Bonus video: