Policajci na poligrafu zbog krađe dokaza

Nejasno je da li su policajci svojevoljno prihvatili da budu testirani ili na zapovijest
378 pregleda 26 komentar(a)
Poligraf
Poligraf
Ažurirano: 24.03.2016. 06:18h

Nekoliko policijskih inspektora iz Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta testirani su na detektoru laži, povodom krađe dijela dokaza izuzetih iz kuće uhapšenog Veselina Mujovića.

To je “Vijestima” potvrđeno iz više izvora.

Nejasno je, međutim, da li su policajci svojevoljno prihvatili da budu testirani na poligrafu ili su to učinili na zahtjev nekoga od policijskih starješina.

Policajci su zakonski mogli da odbiju testiranje. Sud takve rezultate ne priznaje kao dokaz.

Nakon što je utvrđeno da su dokazi ukradeni iz policije, tužilaštvo je otvorilo istragu a zatim su uhapšeni vršilac dužnost rukovodioca Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala Dalibor Medojević i njegov kolega Nikola Terzić.

Policija je tada oštrim saopštenjem odgovorila da su oni lišeni slobode bez ijednog dokaza i da Mujovićeve objekte nisu pretresali inspektori organizovanog kriminala, već upravo iz Odsjeka za privredni kriminal.

Mujović je uhapšen sredinom februara zbog sumnje da je od Svetozara Marovića uzeo 890.000 eura da bi navodno podmitio tužioce i olakšao mu položaj u istragama o višemilionskim malverzacijama u Budvi.

Nedugo zatim utvrđeno je da je nestao dio dokaza koje je policija uzela iz njegovih objekata tokom pretresa 19. februara.

Iz Uprave policije zvanično su se oglasili, rekavši da je “uočeno da nedostaje 13 pisama” i dva akta koja pripadaju tužilaštvu.

Rečeno je da je sačinjen fotoelaborat, na kome su zabilježeni i 13 pisama i dva dokumenta koji su nestali: “Što znači da je sadržina ovih dokumenata sačuvana za eventualni postupak”.

Nakon hapšenja inspektora, policija je žestoko odgovorila tužilaštvu: “Radi se o tome da Uprava policije nema saznanja, niti ijednog dokaza da su navedeni policijski službenici članovi kriminalne organizacije, a takođe od strane Tužilaštva policiji nije prezentovan nijedan dokaz koji bi ukazivao na sumnju da su ova dva policijska službenika počinila krivična djela, a što se odnosi na aktuelni slučaj nestanka 13 pisama i dva službena akta Tužilaštva izuzeta prilikom pretresa stambenog objekta V.M.”, piše u saopštenju policije.

Oni su ocijenili da su takve “paušalne i ishitrene odluke Specijalnog tužilaštva” očigledno imale namjeru da se slučaj nestanka pisama iskoristi za pokušaj diskreditacije policije i njenog menadžmenta.

Iz Tužilaštva su odgovorili da rade po Ustavu i zakonu, da neće javno polemisati sa menadžmentom Uprave policije, ali i da učinioce krivičnih djela ne može i ne smije štititi nijedna grana vlasti. “Vijestima” je naknadno nezvanično saopšteno da Unutrašnja kontrola istražuje postupanje policajaca u tom predmetu, iako je rukovodilac ministarstva unutrašnjih poslova Duško Marković prethodno saopštio da taj sektor ne može pokrenuti istragu jer Specijalno tužilaštvo već ispituje slučaj.

Nije jasno šta se u međuvremenu desilo pa je Unutrašnja kontrola započela paralelnu istragu o nestanku dijela dokaza.

Bonus video: