Katnić: Slobodno se krećem, nikome se ne isplati da krene na mene

"Imamo mehanizme da svi okrivljeni budu pristuni pred Tužilaštvom i sudom", rekao je Katnić
46 komentar(a)
Milivoje katnić, Foto: Luka Zeković
Milivoje katnić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.03.2016. 21:40h

Glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, kazao je da "specijalni rat" protiv njega vode počinioci teških krivičnih djela koji ga, kako je naveo, žele zaustaviti u sprovođenju pravde.

On je poručio da će pravda stići na vrata svih počinilaca krivičnih djela.

"Nasuprot tome, mogu vrlo relaksirano da se osjećaju oni koji su djelovali u skladu sa zakonom i moralom društva", kazao je on za Novi TV.

Na pitanje ima li pritisaka prema njemu, on je naveo da ima raznih.

Katnić je podsjetio da je o tome i prije govorio i da je to nazvao figurativno “specijalni rat” i on zaista postoji.

Upitan ko vodi specijalni rat protiv njega, Katnić je objasnio da specijalni rat podrazumijeva aktivnosti koje se vode da se određene institucije, u ovom slučaju Specijalno državno tužilaštvo, usmjeri u određenom pravcu, odnosno da se dovede u situaciju da pravi kompromis sa onima koji djeluju prema njemu.

"U ovom slučaju su to oni koji znaju da su počinili krivično djelo, odnosno njihove aktivnosti predstavljaju obilježja teških krivičnih djela koja su u nadležnosti ovog tužilaštva i u svakom slučaju žele nas zaustaviti da ne sprovedemo pravdu, odnosno da pravda ne zakuca na njihova vrata”, precizirao je Katnić.

On je, govoreći o institutu svjedoka svjedoka saradnika, ukazao da je, da bi se koristio taj institut, potrebno utvrditi okolnosti u kojima je korist od priznanja krivice veća od štete za krivična djela koja su počinjena.

Upitan da li svjestan promjene pozitivne koju je donio, on je naveo da ga je motivisalo to što je vjerovao da može da doprinese društvu.

"Vjerujem da je došlo do promjene".

Upitan da li će uhapsiti bivše rukovodstvo opštine Kolašin, Katnić je kazao da se vrši izviđaj i da je podnešeno nekoliko krivičnih prijava.

"Taj predmet se ozbiljno radi i vrše se analize i izviđaj”, objasnio je on.

Na pitanje kad će doći na red procesuiranje krivičnih djela u Tivtu, on je naveo da ima predmeta u tom gradu koja se ispituju.

Upitan da li mu predstavlja problem što se u brojnim predmetima pojavljuju imena ljudi koji su sada na diplomatskim funkcijama van Crne Gore, on je rekao da ne predstavlja.

"Imamo mehanizme da svi okrivljeni budu pristuni pred Tužilaštvom i sudom", dodao je Katnić.

Odgovarajući na pitanje koliko je bezbjedan, on je rekao da je bezbjedan onoliko koliko ga građani podržavaju.

"Slobodno se krećem i mislim da se nikome ne isplati djelovati na glavnog specijalnog tužioca, a posebno iz iskustva, jer vidite kako su prošli oni koji su djelovali protiv premijera Đinđića", naveo je Katnić.

On je poručio da je došlo vrijeme kada se počinioci teških krivičnih djela ne mogu sakriti.

Katnić je, govoreći o tome da je Crna Gora jedna od puteva tranzita droge, ukazao da se sa drogom obično radi na organizovan način, pogotovo kada su u pitanju značajne količine.

Prema njegovim riječima, u tom dijelu imaju izvanredne rezultate i ozbiljnu saradnju sa državama u regionu i zemljama zapadne Evrope.

"Sada se u tužilaštvu vode tri predmeta gdje su sprovedene zajedničke aktivnosti između Crne Gore, Hrvatske i drugih zemalja", kazao je Katnić.

Bonus video: