Tradeunique nema novca, Opština Budva dobija kvadrate

Cijena kvadrata biće od 1.700 do 2.000 eura, koliko su procijenili vještaci koje je angažovalo Tužilaštvo
252 pregleda 7 komentar(a)
TQ Plaza, Foto: Tqplaza.net
TQ Plaza, Foto: Tqplaza.net
Ažurirano: 23.03.2016. 19:05h

Opština Budva ipak neće dobiti novac zbog štete nastale u nezakonitom poslu u predmetu TQ Plaza, već hiljade kvadrata u tom luksuznom komplesu u centru grada.

To je “Vijestima” juče potvrdio gradonačelnik Budve Srđa Popović, rekavši da očekuju da ubrzo bude završena preknjižba nekretnina.

“Čim nam u vlasništvo budu prenijeti poslovni i stambeni prostori, raspisaćemo javnu licitaciju, na kojoj će oni biti ponuđeni na prodaju. Cijena kvadata biće od 1.700 do 2.000 eura, koliko su procijenili vještaci koje je angažovlo Specijalno tužilaštvo”, kazao je Popović.

Viši sud nedavno je donio presudu, kojom je obavezao kompaniju Tradeunique Mirka Latinovića da do 10. aprila Budvi uplati 19.521.905,24 eura.

To je javnost saznala na osnovu saopštenja suda, jer je izricanje odluke bilo zatvoreno za javnost.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, u presudi sudije Borisa Savića piše i da kompanija štetu može nadoknaditi imovinom, umjesto novcem.

Presuda je uslijedila nakon što su pravosnažna postala dva rješenja o priznanju krivice zaključena između Specijalnog tužilaštva sa Tradeunique i direktorom kompanije Goranom Bojanićem.

Time su priznali da je posao oko izgradnje i podjele prostora u TQ Plazi, urađen na štetu grada, a zarad privatnih interesa.

Viši sud je krajem avgusta prošle godine donio privremenu mjeru zabrane raspolaganja na 30.000 kvadrata u TQ Plazi.

Ta mjera je još na snazi.

Latinović je u tužilaštvu kazao da je bio dio te kriminalne grupe, a na čijem čelu navodno je bio uhapšeni funkcioner DPS-a Svetozar Marović.

Prije nego je postignut sporazum sa kompanijom Tradeunique, budvanska Skupština usvojila je odluku o raskidu aneksa IV ugovora o gradnji TQ Plaze i ugovora o fiduciji, koji su ranije potpisali Opština i Latinovićeva kompanija.

U predlogu odluke pisalo je da je aneks ugovora zaključen samo da bi se prikrilo izvršenje krivičnog djela.

Vještačenjem je utvrđeno da je glavna šteta Opštini načinjena zaključivanjem aneksa III kojim je Opština zarad parking mjesta u garaži, kompaniji Tradeunique ustupila najatraktivnije poslovne i stambene prostore. Da bi ublažili štetu, lokalni čelnici se odlučuju da zaključe još jedan dodatak ugovoru aneks IV, kojim obavezuju firmu da do 2017. izgradi garažno-poslovni kompleks od 10.000 kvadrata.

Kao garanaciju da će to biti ispoštovano, Opština stavlja fiduciju na 4.000 kvadrata u TQ Plazi.

Bonus video: