Žena umrla od gripa u Kliničkom centru

U Institutu tvrde da je do 20. marta grip tipa A potvrđen kod 115 ljudi, a tipa B kod četvoro
59 pregleda 6 komentar(a)
vakcinacija, Foto: Savo Prelević
vakcinacija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.03.2016. 06:58h

Žena stara 75 godina, koja se liječila od hronične bolesti, preminula je prošle sedmice od gripa u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG).

Iz Instituta za javno zdravlje je saopšteno da pacijentkinja nije bila vakcinisana protiv influence i da je kod nje potvrđen virus tipa A.

Ranije su od gripa preminule dvije osobe.

U Institutu tvrde da je do 20. marta grip tipa A potvrđen kod 115 ljudi, a tipa B kod četvoro.

Navode da je prošle sedmice kod izabranih doktora registrovano 185 oboljelih sa simptomima nalik gripu, od kojih najveći broj ima između 25 i 64 godine.

Iz Instituta su istakli da je od 14. do 20. marta registrovan približno isti broj oboljelih, dodavši da je samo jedna evropska zemlja (Luksemburg) prijavila visok intenzitet aktivnosti virusa gripa.

Epidemiolozi savjetuju da treba izbjegavati bliske kontakate sa oboljelima, dodirivanje očiju, nosa i usta prljavim rukama, boravka u zatvorenim prostorijama gdje boravi veliki broj ljudi i praktikovati dobre navike, uključujući ishranu sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnost. Iz Instituta su naglasili da je najbolja prevencija gripa vakcinacija, koju savjetuju svima koji su stariji od šest mjeseci. Zbog porasta broja oboljelih od gripa, u KCCG su krajem februara ograničili posjete bolesnicima do poboljšanja epidemijske situacije.

Bonus video: