Milioni da "legnu" na račun Opštine Budva do 10. aprila

Po 5.000 eura firma najkasnije za mjesec dana mora uplatiti na račune Dječjem domu i vrtiću
56 pregleda 6 komentar(a)
TQ Plaza, Foto: Arhiva Vijesti
TQ Plaza, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.03.2016. 19:42h

Kompanija Tradeunique najkasnije do 10. aprila mora Opštini Budva uplatiti 19.521.905,24 eura, po presudi podgoričkog Višeg suda.

Firma biznismena Mirka Latinovića obavezana je da toliko uplati u budžet, nakon što su pravosnažna postala dva rješenja o priznanju krivice zaključena između Specijalnog tužilaštva sa Tradeunique i direktorom kompanije Goranom Bojanićem.

“Novčanu kaznu na koju je presudom optuženi Goran Bojanić osuđen, u iznosu od 1.600 eura, dužan je platiti u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude. Obavezu isplate iznosa od 19.521.905,24 eura po presudi ovog suda na ime imovinsko-pravnog zahtjeva optuženi pravno lice Tradeunique, dužan je ispuniti u roku od trideset dana od dana pravosnažnosti presude”, piše u odgovorima, koji su iz Višeg suda dostavljeni “Vijestima”.

Sud je obavezao Tradeunique da oko 288.000 eura pribavljenih izvršenjem krivičnog djela, u budžet uplate u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti presude donijete 10. marta.

Po 5.000 eura firma najkasnije za mjesec dana mora uplatiti na račune Dječjeg doma Mladost u Bijeloj i Javne predškolske ustanove “Ljubica Jovanović Maša” u Budvi.

“Izvršenje kazne zatvora, kazne zatvora od četrdeset godina, novčane kazne i mjera bezbjednosti regulisani su Zakonom o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti. Postupak trajnog oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću regulisan je Zakonom o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću”, pojasnili su iz Višeg suda.

Prije nego je postignut sporazum sa kompanijom Tradeunique, budvanska Skupština usvojila je odluku o raskidu aneksa IV ugovora o gradnji TQ Plaze i ugovora o fiduciji, koji su ranije potpisali Opština i Latinovićeva kompanija.

U predlogu odluke pisalo je da je aneks ugovora zaključen samo da bi se prikrilo izvršenje krivičnog djela u vezi sa izgradnjom TQ Plaze i podjele prostora unutar i tog objekta.

Latinović je prethodno dobio status svjedoka saradnika i pred tužiocem priznao da je bio dio kriminalne grupe kojom je, navodno, rukovodio Svetozar Marović.

Vještačenjem je utvrđeno da je glavna šteta Opštini načinjena zaključivanjem aneksa III kojim je Opština zarad parking mjesta u garaži, kompaniji Tradeunique ustupila najatraktivnije poslovne i stambene prostore. Da bi ublažili štetu, lokalni čelnici se odlučuju da zaključe još jedan dodatak ugovoru aneks IV, kojim obavezuju firmu da do 2017. izgradi garažno - poslovni kompleks od 10.000 kvadrata.

Kao garanaciju da će to biti ispoštovano, Opština stavlja fiduciju na 4.000 kvadrata u TQ Plazi.

Parking nije izgrađen.

Bonus video: