Suđenje zbog infekcije beba: Babice su često bile i čistačice?

Jeknić je pojasnio da je podatke o stanju na odjeljenjima u bolnici dobijao na osnovu izvještaja pedijatara, ginekologa i drugih ljekara i osoblja
116 pregleda 1 komentar(a)
Opšta bolnica Bijelo Polje, GAK, Foto: Jadranka Ćetković
Opšta bolnica Bijelo Polje, GAK, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 22.03.2016. 19:04h

U vrijeme i prije infekcije bjelopoljskih beba, na ginekološko - akušerskom odjeljenju babice su nerijetko obavljale poslove higijeničarki, bolničko osoblje nije nosilo adekvatnu opremu, kupatila su bila bez česama, lavaboa i higijenskih sredstava, pranje i sušenje veša i sterizacija flašica se obavljala neadekvatno... To je u bjelopoljskom Višem sudu saopštio načelnik higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja dr Aleksandar Jeknić, koji je sa kolegama Instituta za javno zdravlje bio u epidemiološkoj kontroli porodilišta 15. novembra 2014. godine.

On je svjedočio u nastavku suđenja bjelopoljskim ljekarima koji odgovaraju zbog infekcije pet i smrti jedne bebe.

Ljekari Tomislav Jeremić, Zvonko Puletić, Haka Tahirović i Jela Cimbaljević optuženi su za teško djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno, za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Jeknić je pojasnio da je podatke o stanju na odjeljenjima u bolnici dobijao na osnovu izvještaja pedijatara, ginekologa i drugih ljekara i osoblja, a da je zapisnike svakodnevno slao Intitutu za javno zdravlje.

Odgovarajući advokatima odbrane, Jeknić je precizirao da je bio u samo jednom toaletu između porođajnih sala i da tamo nije bilo česme, lavaboa, ubrusa i sapuna, a da su ostalih šest obilazili druge kolege Instituta.

Puletić je objasnio da u tom toaletu nije bilo lavaboa i česme, jer je preuređen za smještaj mašine za pranje pelena...

Jeknić je kazao da je sve podatke prikupljao iz ankete sa zaposlenima ali da ne zna imena babica i zaposlenih sa kojima je razgovarao.

Beba porodice Knežević zaražena preko ruku? >>>

Advokati odbrane konstatovali su da u njegovom izjašnjenju nije jasno šta je njegovo kazivanje, šta neposredno opažanje a šta je saznao iz razgovora sa zaposlenima.

Mikrobiolog dr Slobodan Nanevski kazao je da je mu je Puletić 10. novembra uputio zahtjev da analizira ginekologiju i da nije bilo patogenih bakterija, koje ni u ranijim analizama nisu pronađene.

Suđenje se nastavlja 25. aprila.

Bonus video: