Neobično topli januar i februar

1 komentar(a)
sunčano vrijeme, Foto: Vesko Belojević
sunčano vrijeme, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 22.03.2016. 10:35h

Prva dva mjeseca ove godine obilježile su ekstremno visoke temeprature vazduha, kao i neuobičajeno velika količina padavina, a januarske temperature u CG izlazile su iz okvira klimatski normalnih, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prema njihovim podacima, 7. januara zabilježeno je 20 stepeni, i to je najviša temperatura ikad zabilježena u ovom mjesecu. Količina padavina u prvom mjesecu 2001. u Podgorici, povećana je za oko 70% u odnosu na klimatsku normalu, i iznosila je 280 l po kvadratnom metru, a dnevni maksimum padavina bio je 58 l.

Prvih dvadeset dana februara, takođe su protekli u znaku ekstremno visokih temperatura vazduha na čitavom prostoru Republike, nezapamćenih za ovo doba godine. U Podgorici, februar je bio topliji od prosjeka za 2,4 stepena.

Statistika vođena posljednjih 50 godina, govori da je svega 3 odsto prvih 20 februarskih dana imalo temperaturu od 18 stepeni i više. Ove godine je 20 odsto dana u tom periodu bilo toplije od 18 stepeni, kažu u RHMZ.

Bonus video: