Crna Gora ponosno u Riju

Nakon plasmana rukometašica na Olimpijske igre, Crna Gora ponosno ide u Rio, sa sada već brojnom delegacijom u kojoj će biti više od 30 sportista, među kojima i ozbiljni kandidati za medalju.
11 komentar(a)
Duško Simonović, Foto: Savo Prelević
Duško Simonović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.03.2016. 08:40h

Nakon plasmana rukometašica na Olimpijske igre, Crna Gora ponosno ide u Rio, sa sada već brojnom delegacijom u kojoj će biti više od 30 sportista, među kojima i ozbiljni kandidati za medalju.

Dovoljno razloga za zadovoljstvo u Crnogorskom olimpijskom komitetu.

"Ne osjećaju se dobro zemlje koje nastupe sa malim brojem sportista, a koji, pritom, nemaju šansi da naprave dobar rezultat. Mi idemo sa moćnim olimpijskom timom i nadama da se možemo vratiti sa medaljama", kaže predsjednik Dušan Simonović.

Prva tri mjeseca 2016. godine bila su, dakle, više nego uspješna za olimpijski pokret. Dvije selekcije izborile su vizu, u Riju su već jedriličar Milivoj Dukić i atletičarka Slađana Perunović, blizu je teniserka Danka Kovinić, džudista Srđan Mrvaljević je trenutno u normi.

"Ne možemo obećavati medalje, niti se osvajanje medalja postavlja kao imperativ i pritisak. Došlo je do smjene generacija u obje selekcije, ali kvalitet je apsolutno ostao i siguran sam da možemo da budemo uspješni bar kao u Londonu. Što se tiče pojedinačnih sportova, imamo takmičare koji u perspektivi mogu da naprave velike stvari, vrijedi ih sačekati i pomagati, ali što se tiče Rija aduti za medalju su u timskim sportovima", naglasio je Simonović.

Crnogorski olimpijski komitet odavno je počeo pripreme za Rio - administrativne, tehničke, organizacione...

"Odradili smo sve što je bilo planirano i predviđeno rokovima. Imamo još izazova, najveći su, svakako, finansije, ali to nije ništa novo i siguran sam da ćemo i to riješiti uspješno, kao do sada. Pretpostavljam da se svih ovih godina vidjelo da smo uvijek zadovoljni, kada su u pitanju finansijska sredstva. Zadovoljni smo i sa malim, koje, čini mi se, podijelimo na pravi način i obezbijedimo normalno funkcionisanje", kaže predsjednik COK-a.

U sklopu priprema za odlazak na Olimpijske igre, Simonović je, nedavno posjetio Brazil, na poziv MOK-a, a u društvu predsjednika komiteta svih članica olimpijskog pokreta.

Mnogo je, kaže, urađeno, a to što je završeno izgleda fantastično.

"Tamo već radi veliki broj profesionalaca i volontera. Mnogo toga je završeno i to što je završeno djeluje impresivno. Ima još dosta posla, ali i vremena. Brazil jeste u krizi, ali država je spremna da je prevaziđe u olimpijskoj godini, uz pomoć i podršku MOK-a", zaključuje Simonović.

Potrebni su nam olimpijski centar, muzej, olimpijski park...

Ideja o izgradnji nacionalnog olimpijskog centra odavno postoji. Postoje i neki preliminarni planovi, ali realizacija je još daleko...

"Nadamo se da je to izvjesna varijanta. Imamo i obećanja, imamo i prepoznate lokacije gdje bi to moglo da bude. Ne možemo da insistiramo do nekih nevjerovatnih granica, moramo i jesmo malo oprezni u tome. Ipak smo mi mlad olimpijski komitet, imamo i potrebu da ispoštujemo neke prioritete, ali smo i uvjereni da ćemo brzo doći na red i da nije daleko dan kada ćemo imati olimpijski centar. To je potreba crnogorskog sporta, iz mnogo aspekata - najvažniji je, svakako, mogućnost da naši sportisti dobiju maksimalne uslove za pripreme", kazao je Simonović, uz napomenu i da je samom sjedištu COK-a potrebna promjena adrese.

"Jednostavno, postaje neuslovno. Nismo se mi širili administrativno, ali dolazi veći broj ljudi, dolaze i stranci, ima zainteresovanih da, recimo, vide šta crnogorski sport ima da ponudi. Pokušavamo to da riješimo, imamo obećanja od grada i države da ćemo dobiti lokaciju na kojoj bismo mogli da imamo i muzej, i biblioteku, i olimpijski park za okupljanje ljubitelja sporta i olimpizma", zaključio je Simonović.

Podrška iz Argentine

Tokom boravka u Južnoj Americi, Simonović je bio i u Buenos Ajresu, gdje se sreo sa našim iseljenicima, posredstvom crnogorske ambasade.

"To je i jedan od ciljeva našeg olimpijskog komiteta - da spaja ljude iz naše zemlje, kojih ima svuda u svijetu. To smo uradili u Argentini. Sreo sam se sa predstavnicima naših iseljeničkih društava, a domaćin nam je bio Emilio Ognjenović, porijeklom iz Banjana. Malo je riječi da opišem na kakvo sam gostoprimstvo naišao, dovoljno je da kažem da su me domaćini iznenadili odlaskom na fudbalsku utakmicu Boka juniors - River Plata", priča Simonović.

Sjajni su, kaže, kontakti uspostavljeni, naš olimpijski tim u Brazilu mogao bi da ima navijače iz Argentine.

"Poklonili smo navijačke rekvizite, pomoći ćemo u osnivanju sportskog društva koje će organizovati naši iseljenici, zapravo, mogu da računaju na svaku vrstu pomoći. Pozvali smo predstavnike crnogorske dijaspore da budu naši gosti u Riju, a narednih mjeseci radićemo na tome i potruditi se da ih bude u što većem broju", ističe Simonović.

Bonus video: