Susret sa opčinjenostima , strastima, mitovima, ritualima

U svojim romanima Sabato se bavi problemom ludila i mračnim stanjima uma koji se nalaze ispod pragova svijesti
0 komentar(a)
Ernesto Sabato (novine), Foto: Kultura Vijesti
Ernesto Sabato (novine), Foto: Kultura Vijesti
Ažurirano: 21.03.2016. 16:39h

Roman “O junacima i grobovima”, koji je argentiskom književniku Ernestu Sabatu donio svjetsku slavu, i koji se smatra njegovim najuspješnijim djelom, nedavno je publikovala izdavačka kuća “Nova knjiga” iz Podgorice.

“O junacima i grobovima” je drugi Sabatov roman od ukupno tri koja je napisao (Tunel i Abadon, anđeo uništenja). Ovaj roman koji se sastoji se od četiri dijela nastao je 1961. godine.

U prva dva, Zmaj i princeza i Nevidljiva lica, opisuje se čudna ljubavna veza između Martina, osjetljivog mladića koji ima narušene odnose sa roditeljima, i Alejandre, zagonetne djevojke čudnog ponašanja, porijeklom iz stare, nekada ugledne argentinske porodice. Treći dio, Izveštaj o slijepima, opisuje morbidno istraživanje Fernanda Vidala Olmosa, okrutnog paranoika opsjednutog slijepcima i zlom. Posljednji dio, Nepoznati bog, bavi se Martinom i Brunom nakon tragedije najavljene na početku, njihovim savladavanjem životnih teškoća. U ovakvu, vremenski ispresijecanu radnju upliću se epizode iz argentinske istorije i razvijaju autorove političke, moralne, metafizičke, religijske, estetske ideje i stavovi.

U svojim romanima Sabato se bavi problemom ludila i mračnim stanjima uma koji se nalaze ispod pragova svijesti. Pisac se u svojim djelima bavi problemima egzistencijalističke filozofije kao što su nemogućnost komunikacije i spoznaja mučne stvarnosti. On je i politički pisac koji je u svojim romanima kritikovao vojnu diktaturu u Argentini.

Bonus video: