Promocija zbornika Mozaik u JU "Zahumlje"

“Svrha proglašenja Svetskog dana poezije jeste doprinos promociji čitanja, pisanja, objavljivanja i učenja poezije u čitavom svijetu, kao i podsticanje nacionalnih, regionalnih i internacionalnih poetskih pokreta”
109 pregleda 0 komentar(a)
Mozaik, Foto: Kultura Vijesti
Mozaik, Foto: Kultura Vijesti
Ažurirano: 21.03.2016. 14:17h

Danas je Svjetski dan poezije. World Poetry Day UNESCO je proglasio 21. mart 1999. godine s ciljem pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije širom svijeta.

“Svrha proglašenja Svetskog dana poezije jeste doprinos promociji čitanja, pisanja, objavljivanja i učenja poezije u čitavom svijetu, kao i podsticanje nacionalnih, regionalnih i internacionalnih poetskih pokreta”, navodi se u saopštenju utemeljivača.

Slavljenje poezije seže još u daleku prošlost. U drugom se obliku taj dan slavi još od 1505. godine. Naizmjenično se slavio u oktobru i novembru, najčešće 15. oktobra na rođendan poznatog rimskog pjesnika Vergilija.

Poeziju je teško definisati. Ona je umjetnički žanr, označava lijepu književnost i žanr u cjelini, ali ona je i konkretni izraz ljudskog duha u umjetnički osjećajnom i ritmičkom jeziku.

Poznati francuski pjesnik, Žak Prever, poeziju je opisao sljedećim riječima: “Poezija je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi, i ono što se često dogodi. Poezija, to je stvarnije i korisnije ime života”.

Povodom Svjetkog dana poezije večeras će u 19 sati, u sali “Zahumlja” u Nikšiću, biti organizovana promocija zbornika “Mozaik” Književnog kluba “Poenta poetika”. Književni klub “Poenta poetika”. Kao gosti na promociji nastupiće mladi članovi Foruma pisaca Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”

Bonus video: