Nova izložba u Kotoru: Sopstveni stil u subkulturi

“Geometrijski minimalizam, propušten kroz filter vaporwave, seapunk. Seapunk i vaporwave su mikrotrendovi koji se inspirišu početkom 90-ih. Seapunk subkultura formirana je u tambleru kao internet mem prije nekoliko godina
1 komentar(a)
Rad bez naziva, Ištvan Koštura
Rad bez naziva, Ištvan Koštura
Ažurirano: 21.03.2016. 09:41h

Izložba umjetnika Ištvana Košture, koji živi i stvara u Španiji otvorena je sinoć u Dukley Art Centru u Kotoru (zgrada Jugooceanije). Izložba predstavlja završni čin njegovog boravka u okviru redovnog rezidencijalnog programa Dukley European Art Community.

Koštura svoje geometrijske minimalističke objekte artikuliše u skladu sa novijim subkulturnim fenomenima, poput seapunka i vaporwavea, koji su se pojavili prije nekoliko godina prije svega unutar internet-zajednice, posebno preko tumlr platforme, koja sebe definiše kao “najjednostavniji način blogerske aktivnosti”.

“Geometrijski minimalizam, propušten kroz filter vaporwave, seapunk. Seapunk i vaporwave su mikrotrendovi koji se inspirišu početkom 90-ih. Seapunk subkultura formirana je u tambleru kao internet mem prije nekoliko godina.

Vaporwave je vizuelni i muzički pravac koji se, kao estetika i filosofija, formirao u isto vrijeme (takav kakav jeste, eksperimentalan, nezavršen, amaterski, blef, neodređenog nacrta, neprimjetan, lo-fi, virtuelni ćorsokak).

Drugačiji motivi, drugačije vrijednosti u skladu su sa drugačijim zahtjevima. Svaki predstavnik ovog pravca stvara sopstveni stil u subkulturi, određeni šablon ne postoji”, zapisao je umjetnik Ištvan Koštura.

Bonus video: