"Optuženi za bjekstvo Zindovića mogli su biti osuđeni samo ako je sud htio da umiri javnost"

Piperović se žalio na presudu u predmetu bjekstva Jovice Zindovića iz zatvora u BP
223 pregleda 5 komentar(a)
Goran Šćekić, Foto: Jadranka Ćetković
Goran Šćekić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 21.03.2016. 09:30h

Optuženi za bjekstvo robijaša Jovice Zindovića mogli su biti osuđeni samo ako je sud htio da umiri javnost.

To je u žalbi na prvostepenu presudu napisao branilac Gorana Šćekića, advokat Zoran Piperović.

Suspendovani načelnik bjelopoljskog zatvora osuđen je šest mjeseci uslovno na dvije godine.

Rukovodilac Odsjeka sprovodničkog obezbjeđenja Safet Dizdarević i sporovodnici Duško Tomić i Sead Alić osuđeni su na po tri mjeseca, uslovno na dvije godine.

Prema optužnom predlogu načelnik zatvora Šćekić je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja dok su Dizdarević, Tomić i Alić odgovarali zbog omogućavanja bjekstva osuđenom licu. Piperović je u žalbi napisao da je nejasno čime je sud utvrdio namjeru Šćekića da omogući bjekstvo osuđenom ubici.

“Bez tog utvrđenja, koje prouzrokuje direktan umišljaj, ne može se nijedno lice oglasiti krivim za ovo krivično djelo. Namjera je poseban element na strani učinioca. Dakle, kod nevršenja službene dužnosti, počinilac treba da postupa u namjeri da sebi ili drugom pribavi korist. Čime je to ovdje dokazano”, pitao je Piperović. On je kazao da je tužilačku konstrukcija apsolutno neodrživa. “Šćekić je optužen da 6. oktobra ne vrši svoju službenu dužnost i pribavlja korist Zindoviću - Zindović bježi. Sjutradan. tri druga lica čine potpuno drugo krivično djelo, na način, kako tvrdi tužilac, što su omogućili bjekstvo... Kako je Šćekić prethodnog dana pribavio korist za drugo lice zloupotrebljavajući svoj službeni položaj, ako je neko drugi omogućio bjekstvo i to narednog dana", napisao je Piperović u žalbi. Ocijenio je da takva konstrukcija u optužnom aktu još nije viđena, jer je to krivično-pravno konstrukciono nemoguće.

"Isključuju jedno drugo. Prekidaju krivično pravnu vezu... To nije održivo životno, pravno, logički. Može jedino ako se hoće umiriti javnost, a to sud ne poznaje. Sud sudi na osnovu onoga što je u spisu. Dopadalo se to nekome ili ne, sud je tu da utvrdi da li je inkriminacija iz dispozitiva optužnog akta dokazana, moguća - pravno i logički", piše u žalbi Šćekićevog advokata.

On je dodao da je "biser" presude ocijena suda da "u odnosu na posledicu kod istog nije postojala izvjesnost da će nastupiti".

"Znači moj branjenik je osuđen, koliko se ja razumijem u pravo, za neku vrstu nehata, a kod zloupotreba službenog položaja to ne postoji", napisao je on dodajući da sud nije dokazao umišljaj ni Dizdareviću i Aliću, koji nijesu njegovi branjenici.

“Više je nego sigurno da će žalba biti uvažena, i presuda ukinuta”, kazao je Piperović. Zindović je čuvarima pobjegao sedmog oktobra 2015. godine nakon što su ga sproveli do porodične kuće u Mojkovcu.

Bonus video: