Lopovi pokrali namještaj, ali i uspomene

Iz kuće Miša Kuburovića ukradena i vrijedna puška kubura, po kojoj je navodno to pleme dobilo prezime
231 pregleda 15 komentar(a)
Andrijevica, selo, Foto: Tufik Softić
Andrijevica, selo, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 20.03.2016. 14:34h

U seriji krađa na području andrijevičkih sela, u kućama u kojima se samo povremeno živi, iz domaćinstva Milovana Miša Kuburovića nestala je vrijedna porodična relikvija, takozvana puška kubura, po kojoj je navodno ovo pleme dobilo prezime.

Osim kubure, lopovi su iz Kuburovićeve kuće u selu Prisoja odnijeli i drugo trofejno oružje, poput pištolja „duga devetka“, puške „vinčesterke“, kao i druge dragocjenosti, među kojima je bilo zlatnika i srebrnjaka.

Sličnu sudbinu doživjeli su i vlasnici kuća u susjednim selima iz kojih je takođe, otuđivano naoružanje, ali i namještaj i druge vrijednosti.

Kuburović, koji je u Danskoj zaradio penziju, ističe da se radi o vandalskom činu koji nikome ne može služiti na čast.

„Decenijama sam živio u Danskoj, ali sam svako slobodno vrijeme koristio da dođem u rodno selo, jer zavičaj nosim u duši i srcu kao nešto najdraže. Tu sam napravio novu kuću i opremio je sa svim potrebnim stvarima. Međutim, lopovi su nedavno obili moju kuću odnoseći iz nje brojne stvari, od čega mi je posebno žao kuburu, koja se kao relikvija više od dva vijeka čuva u našoj porodici“, priča Kuburović.

Njegovom komšiji, građevinskom inženjeru Novaku Zekoviću, koji živi u Beogradu, provalnici su posljednjih godina šest puta obijali kuću i iz nje odnosili određene vrijednosti.

Zeković je iz tih razloga, na prilaznoj kapiji, istakao veliku tablu na kojoj piše: „Šest puta obijena kuća, svi obijači poznati, sve što je vredelo odneto“.

Učinio je to, kako kaže, da bi nekom sljedećem provalniku stavio do znanja da iz kuće nema više ništa da se ukrade.

Povodom učestalih krađa mještani andrijevičkih sela uputili su apel nadležnim državnim službama da pronađu i najoštrije kazne počinioce provala.

Andrijevčani ističu da je nedopustivo da se pojedina lica koja su počinila brojne provalne krađe ne kažnjavaju na adekvatan način.

„Zbog blagih kazni lopovi posljednjih godina u kontinuitetu nastavljaju da upadaju u kuće i da odnose sve što im dođe do ruke. Ukoliko se nastavi sa dosadašnjom praksom, mještani su primorani da javno protestuju ili da se samoorganizuju kako bi sačuvali svoju imovinu. Zato apelujemo da se vinovnicima ovako nečasnih radnji odredi zaslužena kazna i da se vlasnicima vrati ukradeno naoružanje i druge stvari. To je jedini način da se vrati povjerenje u institucije sistema zadužene da vode računa o sigurnosti građana i njihove imovine“, poručuju mještani andrijevičkih sela.

Iz policije je tim povodom saopšteno da je u posljednje vrijeme uhapšeno više osoba za koje se sumnja da su počinila niz provalnih krađa na području Andrijevice.

„Neka od tih lica već se nalaze u istražnom zatvoru i istraga je u toku. Policija je i u ranijem periodu rasvjetljavala brojne krađe i nekim od počinilaca tih krivičnih djela, u više navrata, izricana je zatvorska kazna“, rečeno je u andrijevičkoj policiji.

Milovanu Kuburoviću je to slaba utjeha, jer mu trofejno oružje još nije vraćeno.

„Sve bih drugo od ukradenih stvari mogao prežaliti, ali pušku kuburu ne mogu. Po toj kuburu, kojom se, kako se prenosi sa koljena na koljeno, naš predak borio protiv Turaka i presudio jednom od turskih velikaša, Kuburovići su dobili i prezime. Zbog svega toga boli me i srce i duša“, kaže ogorčeno čovjek koji je skoro čitav život proveo u Danskoj.

Bonus video: