Ništa bitno nije se promijenilo od praroditelja

Ulaznice za premijeru bile su rasprodate nekoliko dana ranije, a očekivanja publike ispunjena su u potpunosti
0 komentar(a)
Adam i Eva predstava, Foto: Slavica Kosić
Adam i Eva predstava, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.03.2016. 10:00h

Pozorišna publika u prepunoj Dvorani Park u Herceg Novom burnim aplauzom pozdravila je glumce koji su premijerno odigrali predstavu “Adam i Eva”, koju je po tekstu Miroslava Krleže režirao Slobodan Milatović.

Domaće glumačke snage: Danilo Babović, Bojana Malinovska , Miloš Pejović i Srđan Đorđević pokazali su zavidan potencijal. Direktor Herceg Festa Stevan Koprivica, koji produkcijski stoji iza predstave, najavljuje i ubuduće podršku sličnim projektima.

Ulaznice za premijeru bile su rasprodate nekoliko dana ranije, a očekivanja publike ispunjena su. Burnim aplauzom pozdravili su glumce koji su kroz priču o muško ženskim odnosima, na zanimljiv način poručili da se u suštini ništa nije promijenilo od vremena Adama i Eve. Konačnim rezultatom glumaca i režisera Slobodana Milatovića zadovoljan je i direktor Herceg Festa Stevan Koprivica, koji je odlučio da ustanova na čijem je čelu prvi put producentski podrži profesionalnu predstavu.

“Ovo je od onih predstava koja će vas natjerati da mislite, to je taj semantičko-znakovni plan na kome reditelj Milatović insistira i koji je čitljiv na implicitan, intelektualan način”, kazao je Koprivica. On je istakao da je predstava “visoko postavljena”, ali je reakcija publike pokazala da se to isplatilo.

Glumac Miloš Pejović, sa najviše profesionalnog iskustva među kolegama koji igraju u predstavi, naglašava da je nastup pred “svojom” publikom dodatni motiv, uvjeren da su uradili dobru predstavu.

"Zadovoljan sam likom Gospodina. U njemu se najbolje ogleda ta moja adaptacija Krleže. U jednom liku je deset likova, i to mi je bilo najzanimljivije, istovremeno sam se toga najviše bojao, da ne odem u neku ironiju. Vizuelno predstava ima formu bajke pa je sve to pomalo ublaženo”, kazao je Pejović.

"Glumački sam se otvorila, a pomoglo je mnogo i to što Slobo Milatović hoće da čuje glumca, bitno mu je da se glumac dobro osjeća na sceni, pusti da u ulogu unesemo svoje damare, svoje nemire, potrebe, nezadovoljstvo, naravno ne na štetu svoje rediteljske ideje", ocijenila je Malinovska.

Slobodan Milatović je reditelj koji tekstove koje postavlja na scenu značajno adaptira i svojim čitanjem omogućuje poseban, drugačiji pogled i na djelo i na autora. Kaže da je zadovoljan i glumački i konceptualno i onoga što sebi ponekad stavi kao primjedbu, u ovoj predstavi- nema. Bilo je, kaže, rizično poigravati se sa Krležom, pokušati da to bude izneseno čisto.

“Čini mi se da smo sve to uradili i da je, iako je napravljena konceptualno, predstava i za publiku”, kazao je Milatović uvjere da su ostali temi, ideji i pitanjima koja postavlja Krleža.

Predstava “Adam i Eva” ponovo će biti odigrana 24. marta, a potom slijede gostovanja i festivalski život.

Bonus video: