Prodaju imovinu firmi Svetozara Marovića

Krenula vansudska prodaja 35 hiljada kvadrata zemlje u mjestu Velje ploče, kao i dvije parcele od po 9.000 kvadrata u Lučicama
162 pregleda 30 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Filip Roganović
Svetozar Marović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 20.03.2016. 07:24h

Više od 50 hiljada kvadrata zemljišnih kompleksa u Budvi i Lučicama, koji su vlasništvo tri firme povezane sa pritvorenim funkcionerom DPS-a Svetozarom Marovićem i njegovom nekadašnjom savjetnicom Oliverom Ilinčić, ponuđeni su krajem ove sedmice na prodaju.

Vansudska prodaja 35 hiljada kvadrata zemlje na lokalitetu Velje ploče u Budvi - firme “Good location properties”, kao i dvije parcele od po 9.000 kvadrata u Ličicama, koje su uknjižene na sestre firme “Property investments” i “Adriatic investments”, oglašena je 14. marta.

Zemljišni kompleksi nalaze se pod hipotekom Hipo Alpe Adri banke na ukupno 10,5 miliona eura kredita. To se može vidjeti u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine za sve tri lokacije koje se vode na firme, koje su se našle pod lupom Specijalnog tužilaštva.

Interesantno je da na svim ovim parcelama, u okviru istrage koju je pokrenulo Specijalno tužilaštvo u slučaju “Property”, zbog višemilionskih malveraacija oko prodaja zemlje i prevara, kako banaka tako i staromještanskih porodica upisana je privremena mjera Višeg suda, kojom se zabranjuje raspolaganje i otuđenje.

Specijalno tužilaštvo naložilo je da se blokira imovina i inostrane kompanije “Fifth avenue”, za koju takođe postoji sumnja, da predstavlja dio mreže kompanija, iza koje je stajao Marović.

Upravo ove firme su u vrijeme kuproprodajne groznice, u periodu od 2007. do 2009. trgovale atraktivne zemljišne komplekse od Budve do Lučica, uzimajaći višemislionske kredite, koje na kraju nisu vraćale.

Tužilaštvo istražuje i na koji način je za pojedine kredite, sa računa staromještanskih porodica uzimana ušteđevina bez njihovog znanja, kako bi se “pokrivala“ dugovanja Marovićevih firmi prema bankama. Hipo Alpe Adria banka, upisala je još 2007. hipoteku na pet miliona eura kredita koje je dala firmama “Propertiy investments” i “Adritic investments” za kupovinu ukupno 18 hiljada kvadrata zemlje u Lučicama.

“Property investments”, je vlasnik parcele od 9.432 kvadrata u Lučicama, a osnivači firme su “sakriveni” iza kompanije “Blunt internacional". Tik uz te parcele, nalazi se i 9.205 kvadrata zemlje u vlasništvu “Adriatic investments”, na koju je takođe hipoteka HAAB.

Firmu je osnovala kompanija Standard consulting sa dalekih Sejšela. Na ovoj parceli je hipoteka HAAB, na pet miliona eura. Istog dana, oglašena je i prodaja 35 hiljada kvadrata zemlje na lokalitetu Velje ploče u vlasništvu “ Good locantion properties”, čiji je osnivač istoimena firma sa Floride.

Na ovoj zemlji je hipoteka Hipo Alpe Adria developmenta na 5,5 milion eura. “Fifth avenue”, koju je osnovala istoimena kompanija iz Velike Britanije, nema kreditnih obaveza, niti je njena imovina pod hipotekom banke. U svome vlasništvu ima parcele od hiljadu i 2.500 kvadrata, na samoj bečićkoj plaži, kao i poslovni prostor na Svetom Stefanu.

Milionski dug za porez

Mreža firmi povezanih sa Marovićem jedna je od najvećih poreskih dužnika, koje Opštini i državi duguju više od million i po eura.

Osim banke i Višeg suda, mnogo ranije, tapiju na cijelu imovinu tri firme stavila je budvanska opština i država.

“Good location properties”, duguje na ime poreza ukupno 850 hiljada eura.

Veliki poreski dužnik je i firma “Property invemsnets”, koja duguje opštini više od pola miliona eura, dok “Adritic investments” duguje za porez oko 80 hiljada eura.

Jedini, uredni poreski platiša, od četiri firme, koje su se našle pod tužilačkom istragom je kompanija “Fifht avenue”, koja ne duguje ni eura Opštini, a ni državi za porez.

Bonus video: