Evropa će opstati do sudnjeg dana

Sarajevski atentat i nije glavna tema romana. Kao što je Sarajevski atentat poslužio kao povod za rat, meni je poslužio kao povod da napišem neka zapažanja o besmislu i bezizalznosti istorije. ..
123 pregleda 0 komentar(a)
Svetislav Basara (Novine)
Svetislav Basara (Novine)
Ažurirano: 19.03.2016. 21:15h

Svetislav Basara jedan je od najpopularnijih pisaca u regionu. Vrlo često je gost Crne Gore, na zadovoljstvo svojih brojnih čitalaca. Vrlo je prisutan u javnosti, nema pitanja o kojem ne saopšti svoj stav, ispisuje popularnu kolumnu u beogradskom listu Danas. Prije nekoliko dana saopšteno je da je Basarin roman “Anđeo atentata” nagrađen priznanjem “Biljana Jovanović”. Njegovi brojni romani - “Fama o biciklistima”, “Uspon i pad Parkinsonove bolesti”, “Dnevnik Marte Koen”, “Mein Kampf”, “Dugovečnost”, “Anđeo atentata” i drugi - obezbijedili su mu kultni status kod ogromnog broja čitalaca. Svojevremeno jer bio i ambasador Republike Srbije na Kipru, a pripisuje mu se i već slavna izreka - “Alkohol ne sme da trpi zbog posla”.

Spisateljica Biljana Jovanović bila je dio Vaše književne generacije. Nažalost, prerano je otišla, ali kako danas vidite njen opus i romane koji su svojevremno izazvali silne polemike i tumačenja…

- Da, Biljana Jovanović je isto godište kao i ja, prerano je otišla, a je, nažalost, nikada nisam upoznao, kao što nisam upoznao ni Pekića ili Kiša. Naravno, čitao sam Biljanine knjige, bile su vrlo dobro primljene od publike.

Na dodjeli Vaše nagrade, sigurno neće biti Tome Nikolića. Tako da ne mora da brine da će ga neki nagrađeni pisac opet prozvati za ovo ili ono… - Pa sad, mislim da će Nikolić dobro razmisliti da li će se više uopšte pojavljivati na dodjelama književnih nagrada. Mislim da je i za nas i za njega bolje da se kloni takvih skupova.

Vaš nagrađeni roman “Anđeo atentata” unekoliko odskače od prigodne produkcije povodom sto godina atentata i Velikog rata. Jednim dijelom kao da pokušavate objasniti evropski konzervativizam, ali izvan političkih etiketa, više kao neku vrstu ezoterijsko-filozofskog svjetonazora?

- Namjerno sam htio da izbjegnem prigodnost, mogao sam mirne duše “Anđela” zavšiti i “natempirati” da iz štampe izađe na Vidovdan 2014, ali mi se učinilo da je bi to bilo previše prigodničarski, da to čak ni glavni junak ne bi volio i da će biti bolje da pustim da stvar malo “odleži”. I pokazalo se da je bolje. Tim prije što Sarajevski atentat i nije glavna tema romana. Kao što je Sarajevski atentat poslužio kao povod za rat, meni je poslužio kao povod da napišem neka zapažanja o besmislu i bezizalznosti istorije.

Kako vidite čitavu priču oko stogodišnjice Velikog rata. Koliko je tu bilo potrebe da se plasira revizionistička priča, a koliko da se zaista razumiju složene okolnosti koje su dovele do takvofg raspleta?

- E pa, znate šta, sve je to, čini mi se, bilo vještačko. Sve te tenzije i svi ti revizionizmi i odbrane od revizionizama inicirani su od strane autora koji su u stogodišnjici vidjeli lijepu priliku da nešto zarade. Nisam sve to nešto pažljivo ni pratio. I mislim da nisam pogriješio.

Ispisujete svakodnevnu kolumnu u beogradskom Danasu. Koliko Vas to iscrpljuje? Ili Vam prija disciplina koju iziskuje takav angažman?

- Uopšte me ne iscrpljuje, to je u suštini lako štivo, danas satirica, sjutra kozerija i ja tu kolumnu pišem onako kako u kafiću razgovaram sa drugovima. Ako to nekome izgleda dobro, to je samo zato što su novine prepune užasnih tekstova.

Da Vam je neko rekao prije desetak godina, recimo, da Pekićev spomenik u Beogradu neće otvoriti Tadić, već Vučić, što biste pomislili…

- Ne bih se previše iznenadio. U stvari, uopšte se ne bih iznenadio. Tadić je propustio da otvori mnogo važnije stvari od jednog spomenika piscu, ma koliko on značajan bio.

Buđenje desnice u Evropi, tužne rijeke imigranata... Hoće li opstati Evropa, ili će, kad balkanski narodi dođu na njena vrata to već biti - završena priča?

- Evropa će opstati do sudnjeg dana, ali u kakvom obliku, to zavisi od toga koliko će se uspješno boriti sa ksenofobijom i nacionalizmom.

Kažite nam nešto o prepisci sa Jergovićem, i hoće li biti nastavka te "dvojne" priče o našem vremenu?

- Što se tiče prepiska sa Jergovićem, ona je za mene - a Jergović kaže da je i za njega - bila prava relaksacija, nesputano pisanje na razne teme, zamjena za dnevnik koji ni on ni ja ne vodimo. Nadam se da ćemo je nastaviti.

Volite li fudbal? Za koga ćete navijati na evropskom prevenstvu u fudbalu?

- Fudbal je odavno prestao da me interesuje kao što me je nekad interesovao, ali evropsko prvenstvo je ipak evropsko prvenstvo, pa ću pogledati poneku utakmicu, a za koga ću navijati, još ne znam.

Kada možemo očekivati Vašu novu knjigu?

- Vjerovatno do sljedećeg Sajma knjiga.

Bonus video: