BUDVANIN SAKUPLJAO KEŠ PRIJE HAPŠENJA

Savić založio jahtu da bi uzeo kredit

Potpis na zalog plovila pod imenom “Helena” stavljen je početkom februara, odnosno dvije sedmice uoči hapšenja Budvanina osumnjičenog za višemilionske malverzacije
94 pregleda 29 komentar(a)
Branislav Savić Gugi, Foto: Boris Pejović
Branislav Savić Gugi, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.04.2019. 19:37h

Pritvoreni biznismen Branislav Gugi Savić založio je 19 metara dugu jahtu “Princess P62” kako bi kod jedne od crnogorskih banaka uzeo kredit.

Potpis na zalog plovila pod imenom “Helena”  stavljen je početkom februara, odnosno dvije sedmice uoči hapšenja Budvanina  osumnjičenog za višemilionske malverzacije.

To je učinjeno gotovo istvoremeno  kada je podgorički Viši sud blokirao imovinu te firme, zbog istrage Specijalnog državnog tužilaštva. 

Savić zato sada  ne može raspolagati sa četiri poslovna prostora, stanom i garažom, uknjiženim na njegovu kompaniju Gugi komerc.

To je garancija da će se država naplatiti ukoliko se ustanovi da je i on kriv za dio višemilionske štete načinjene budžetu Budve kroz  tri kapitlna projekta  u kojima je bio angažovan kao izvođač radova.

„Helena“ je proizvedena 2008. u Velikoj Britaniji i trenutno vrijedi između  900.000 i milion američkih dolara.

Pet i po metara široka jahta   ima  tri člana posade. Ljetos je  dnevno rentirana  po 5.000 eura. Sada se po promotivnoj cijeni za 24 sata može uzeti za  3.000 eura.

Kum nekadašnjeg gradonačelnika Rajka Kuljače   uhapšen je pod sumnjom da je dio kriminalne grupe na čijem je čelu  funkcioner DPS Svetozar Marović.

Gugi komerc bio je angažovan  na izgradnji koncertnog platoa na Jazu, gdje su vještaci utvrdili štetu od 2,1 milion eura. 

Savićeva kompanija uključena je bila i u  izgradnju donjeg bulevara - od gradske Pošte do Jadranskog sajma, a gdje je, tvrde tužioci,  Opština zakinuta za 3.706.140,57 eura.

Prema nalazu vještaka,  gradnja seoskog puta ka mjestu Krapina iznad Budve oštetila je grad za više od milion eura. I u tom poslu učestvovao je Gugi.

Savić je nedavno  na saslušanju pred  tužiocem negirao krivicu i saopštio  da je njegova kompanija zapravo oštećena kroz brojne poslove sa Opštinom. 

Navodno, osumnjičeni je  bio spreman da, poputim  Mirka Latinovića, zaključi sporazum o priznanju krivice i  nadoknadi dio milionske štete. 

Prema istim informacijama, do toga nije i ne može doći jer je bivši direktor njegove firme Dragoljub Milovanović odbio takav plan, ističući da nije kriv za eventualnu štetu.

Milovanović je uhapšen  sredinom avgusta, skupa sa  13 budvanskih bivših i aktuelnih funkcionera i službenika, optuženih u predmetima izgradnje  TQ Plaze i platoa na Jazu. 

Nakon petomjesečnog pritvora,  u januaru je nakratko   napustio spušku ćeliju, ali su ga na kapiji ZIKS-a sačekali inspektori sa nalogom za ponovno hapšenje zbog slučajeva “Bulevar” i “Krapina”.

Kumovski odnosi: Dug od milion eura i plaćene ubice

Dobri odnosi među kumovima Savićem i Kuljačom,  praktično su pokidani prije par godina, kada je Gugi podnio tužbu protiv bivšeg gradonačelnika u Beogradu, optužujući ga da ga je prevario za  milion eura. 

Sa druge strane, aktuelni svjedok saradnik  u  iskazima pred tužiocima tvrdio da je Gugi  angažovao profesionalne ubice, koje su trebale da ga likvidiraju.

Preporučujemo za Vas