Neće teretiti Pavićevića, ako pobijede Prvu banku

“Ne bih se sada izjasnio da li se pridružujem krivičnom gonjenju. U ovoj fazi postupka postavljam samo u načelu imovinsko pravni zahtijev, jer u slučaju da Opština Bar uspije u dva spora koja vodi pred Privrednim sudom, onda nema štete”
1 komentar(a)
Žarko Pavićević, Foto: Filip Roganović
Žarko Pavićević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 19.03.2016. 08:57h

Pravni zastupnik Opštine Bar Dževad R. Kacić juče je rekao da protiv nekadašnjeg gradonačelnika Žarka Pavićevića neće tražiti imovinsko pravni zahtjev, ukoliko dobiju dva spora protiv Prve banke pred Privrednim sudom.

U tom slučaju neće biti štete po Opštinu, kazao je svjedok u nastavku suđenja Pavićeviću optuženom da je zloupotrijebio službeni položaj i oštetio budžet Bara.

Kacić je rekao da ne može precizirati imovinsko pravni zahtjev i odbio da se izjasni da li se u ime Opštine pridružuje krivičnom gonjenju.

“Ne bih se sada izjasnio da li se pridružujem krivičnom gonjenju. U ovoj fazi postupka postavljam samo u načelu imovinsko pravni zahtijev, jer u slučaju da Opština Bar uspije u dva spora koja vodi pred Privrednim sudom, onda nema štete”.

Rekao je da malo zna o optužbama protiv Pavićevića i da je kasnije saznao da je Prva banka aktivirala tri mjenice na iznos od 1.700.000 eura, povodom posla oko izgradnje stanova:

“Zbog toga smo pokrenuli dva postupka pred Privrednim sudom, radi poništavanja ugovora i sticanja bez osnova. Tražili smo ovom tužbom poništaj mjenica i mjeničnog ovlašćenja. Ne mogu se sada izjasniti da li je Pavićević mogao da izdaje mjenice bez odobrenja Skupštine opštine Bar”.

Sutkinja Ana Vuković konstatovala je da ne može pred sudom zastupati Opštinu i biti neobaviješten...

“Smatramo da ugovor od 30. 9. 2013. godine, koji je potpisao Pavićević ispred Opštine Bar, nije u skladu sa zakonom i iz tog razloga tražimo njegovo poništenje i povraćaj 1.700.000 eura od Prve banke. U skladu sa ugovorom od 8. 8. 2007. godine, Opštini pripada 600 kvadrata poslovnog prostora u zgradi i predali smo nadležnom ministarstvu zahtjev za uknjižbu”, kazao je Kacić.

Stečajni upravnik kompanije ZIB Zoran B. Senić rekao je da je pravni posao zaključen 30. septembra 2013. godine na štetu te kompanije i akcionara.

"Nije zakonit, jer je zaključen dva i po mjeseca prije otvaranja stečaja. Potraživanja od 2,4 miliona eura od Prve banke sam osporio i podnio sam tužbu protiv Prve banke radi poništaja ugovora. Takođe, tokom analize dokumentacije vidio sam da je Prva banka 2009. godine, uplatila 480.000 eura a zatim odmah nezakonito ih skinula sa računa ZIB-a. Smatrao sam da su potraživanja da ZIB plaća razliku stambenih kvadrata navedenih u ugovoru i onih koji su stvarno izgrađeni neosnovana, pa sam odbio i to potraživanje”, izjavio je Senić.

Mjenice nije trebalo aktivirati

Branilac Pavićevića, advokat Dušan Lukšić rekao je da se iz ugovora od 8. avgusta 2007. godine vidi zašto su izdate mjenice.

"U članu 6 piše da se Opština Bar obavezala, da se kao garancija naplate kredita za stanove, dostave Prvoj banci mjenice i mjenično ovlašćenje do uspostavljanja založnog prava, odnosno hipoteke nad objektom zgrade A6. Kada se uspostavi založno pravo, mjenice se vraćaju, jer nije bio datum kada one treba da se aktriviraju. To potvrđuje odbranu Pavićevića", istakao je Lukšić.

Bonus video: