ŽELE NAGODBU ILI ĆE DA PIŠU TUŽBU

Kolašinci traže odštetu za dobijene batine

Andrija Račić, Marko Rakočević i Darko Šćepanović tužiteljki ispričali da su ih SAJ-ovci brutalno pretukli nakon protesta DF-a
122 pregleda 22 komentar(a)
tojota Kolašin, Foto: Privatna arhiva
tojota Kolašin, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 19.03.2016. 07:54h

Četvoro Kolašinaca traže nagodbu sa državom i novčanu odštetu, nakon što su, tvrde, brutalno pretučeni 24. oktobra, u noći protesta Demokratskog fronta.

U zahtjevu koji je predao njihov punomoćnik, advokat Velibor Marković, detaljno se opisuje ponašanje pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice - gaženje čizmama po glavama Kolašinaca i razbijanje automobila pendrecima.

"U slučaju da MUP u najkraćem ne odgovori na naš zahtjev, obavjestićemo javnost o njihovom selektivnom odnosu prema građanima i tužićemo ih”, rekao je Marković.

U spisima advokata citiraju se izjave oštećenih, koji su tokom istrage tužiocima ispričali o bliskom susretu pripadnicima SAJ-a.

Kolašinci Andrija Račić, Marko Rakočević i Darko Šćepanović tužiteljki su ispričali da su bili na protestu DF-a, a potom pošli u jedan podgorički kafić, gdje su i saznali za nerede.

Kada su, nešto posle 22 sata, krenuli ka Kolašinu, SAJ-ovci su im, na raskrisnici ulica Marka Miljanova i Miljana Vukova, “hamerom” prepriječili put, a potom palicama počeli da lome “tojotu jaris” u kojoj su bili.

Račić je tvrdio da je iz “hamera” izašlo 5-6 maskiranih policajaca, da su polomili staklo do vozača, a onda ga izvukli iz vozila.

Navodno, počeli su da ga udaraju pendrecima po glavi i tijelu, a potom mu naredili da legne na ulicu i nastavili da sa batinanjem.

Tvrdio je da ga je jedan policajac udarao čizmom u glavu, a zatim je nogom gnječio.

Isto tako prošao je navodno i suvozač Marko Rakočević, kojeg su, tvrdi, policajci prvo tukli pendrekom dok je bio u autu, a potom palicama i nogama dok je ležao na asfaltu.

Prema spisima u koje su “Vijesti” imale uvid, SAJ-ovci su bili najbrutalniji prema Šćepanoviću.

Njega je policajac izvukao iz vozila, a onda ga je više njih bacilo na ulicu i počelo da ga gazi i udara...

"Sjeća se da su mu ruke bile u ispruženom položaju ispred sebe, položene na ulicu, da je jedan policajac čizmom nagazio na njegovu desnu ruku, a drugi na lijevu, a nakon toga ga je više njih, misli 3-4, udaralo čizmama po tijelu. To je sve trajalo 4-5 minuta. Dvojica tih policajaca su ga podigli i bacili na trotoar pored ulice, gdje je ostao da leži petnaestak minuta”, ispričao je Šćepanović tužiteljki Danki Ivanović-Đerić.

Šćepanovića su spasili dvoje mladih Podgoričana- Jelena Nikić i njen brat..

Ona je tužiteljki ispričala da su njih dvoje te noći vidjeli 7-8 policajaca kako lome auto pendrecima, a potom i primjetili čovjeka u polumrtvom stanju koji leži na trotoaru.

“Noge su mu bile okrenute ka ulici, a glava naslonjena na znak stop. Podigli smo ga, odveli do obližnje česme i umili ga... Imao je povrede u predijelu lica, u vidu krvnih podliva, tekla mu je krvi niz lice, jedno oko mu je bilo krvavo, pantalone pocijepane, cio unutrašnji šav je bio pocijepan”, kazala je Nikić tužiteljki.

Za slučaj Kolašinaca interesovao se i Savjet za građansku kontrolu rada policije, kome su iz Uprave policije odgovorili da nijesu privođeni.

Advokat očekuje isti epilog kao u slučaju Mija Martinovića

Marković je kazao je da očekuje da MUP sa njegovim klijentima zaključi vansudsko poravnjanje, kao što je to urađeno u slučaju Milorada-Mija Martinovića.

“Razumljivo je očekivanje oštećenih da se u slučaju njihovog zahtjeva postupi na isti način kao i u slučaju Martinovića, kako bi građani imali jednak položaj i ista prava koja su im priznata Ustavom i zakonom”, kazao je Marković, koji je zahtjev za naknadu predao i u ime Kolašinke Andrijane Račić, vlasnice demolirane “tojote”.

Martinovića su pripadnici SAJ-a brutalno pretukli nakon razbijanja protesta DF-a i demolirali njegov “mercedes”.

Vlada je krajem 2015. usvojila nagodbu MUP-a sa Martinovićem, prema kojoj je on dobio 130.000 eura obeštećenja.