Taksa i Majorka

0 komentar(a)
turizam, turisti, Foto: Shuterstock
turizam, turisti, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 18.03.2016. 09:36h

Nacrtom master plana CG turizma Njemačka je preporučila da CG uvede ekološku taksu na putnička auta. Nacrt plana “Kvalitet, a ne kvantitet” uradila je njemačka finansijska i konsalting korporacija DEG, čiji je vlasnik njemačka Vlada, a finansira se iz projekta Pakta za stabilnost.

Fazni dvadesetogodišnji plan proističe iz prodaje eko taksi, kako bi se poboljšala zaštita čovjekove okoline, kao osnove za povećanje broja bogatih stranih turista. U planu se upozorava da okolina u CG, sama po sebi, ne predstavlja nesvakidašnju atrakciju, jer turisti očekuju potpuno ekološki očuvanu sredinu.

U planu DEG-a se ukazuje da je turistička industrija najveći razvojni prioritet CG i kao model preporučuje špansko ostrvo Majorku: “Ako se Majorka više ne može nositi za zahtjevima i počinje sa velikim smanjenjem kapaciteta, CG ima šansu da zauzme mjesto, odmah uz nju. Kako je ona turistički nerazvijena, iz iskustva Majorke se može naučiti šta znači masovni turizam, uz neophodnu obazrivost i korekciju koraka koje je Majorka preduzela - istovremeno štiti i obezbjeđuje svoj potencijal za budućnost”.

Bonus video: