"Nepokretna zavisnica od droga sad spava u Kliničkom, ali gdje će sjutra?"

“Vijesti” su 13. marta objavile tekst o M.O. i njenoj prijateljici, sada pokojnoj I.C. (32), nakon čega se javnost zainteresovala za taj slučaj
64 pregleda 13 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Savo Prelević
Klinički centar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.03.2016. 08:45h

Tridesetogodišnja M.O. - nepokretna zavisnica od droga, zadržana je na liječenju u Kliničkom centru, ali njen problem nije trajno riješen.

To je “Vijestima” kazao direktor NVO 4 Life Saša Mijović, dodajući da je najvažnije da su se stvari pomjerile sa mrtve tačke.

“Vijesti” su 13. marta objavile tekst o M.O. i njenoj prijateljici, sada pokojnoj I.C. (32), nakon čega se javnost zainteresovala za taj slučaj. Pokojna I.C. takođe zavisnica, nekoliko mjeseci starala se o nepokretnoj prijateljici, koja je nakon njene smrti prepuštena sama sebi.

Iz KC su “Vijestima” juče odgovorili da je M.O. zadržana na daljem tretmanu u toj ustanovi.

Mijović je konstatovao da ljudi koji sjede u institucijama, problem zavisnosti moraju gledati kao društveni, a ne problem pojedinca.

“Službenici Centra za socijalni rad u srijedu su došli po nju, odveli je u Urgentni blok i insistirali da je u toj ustanovi zadrže dok se ne nađe rješenje za nju. To je prelazno rješenje i insistriram da se nađe trajno, jer je njoj, koja je nepokretna prije svega potrebna njega”, kazao je Mijović.

Dodao je da je primjer dvije Podgoričanke još jednom pokazao loš odnos institucija prema problemu zavisnosti.

"Zbog nerješavanja njihovog problema trpjela su njihova djeca koja su u domu, starija žena koja živi u stanu do njih, stanari tog ulaza, djeca koja se igraju ispred zgrade... To, dakle, nije samo njihov problem i ne možemo reći 'ako je imala da se dopinguje, neka plati liječenje', kao što se čulo proteklih dana, već se moramo baviti tim problemom. Liječenje zavisnika koji su u stanju socijalne potrebe mora biti besplatno, tim prije što u JU Kakaricka gora postoje uslovi za to. Njihov godišnji budžet je veći od 700.000 eura”, kazao je Mijović dodajući da nema logike da za liječenje zavisnici u Hrvatskoj plaćaju 500 eura mjesečno, a da je tretman u podoričkoj ustanovi ukupno 1.000 eura.

“Posljednjih dana u javnosti se manipuliše terminologijom, pa se može čuti da je i ovdje liječenje besplatno. Nije. To što pominju liječenje u Dobroti je samo dok se prebrodi apstinencijalna kriza i to može trajati petnaestak dana. To je uslov da se počne liječenje, a kompletan tretman traje duže”, kazao je on. J. J.

Bonus video: