Dragović pričao o policijskom reketu

Dragović optužio za pokušaj reketiranja inspektore Đoku Golubovića i Igora Delibašića, koji su odbacili optužbe Budvanina
588 pregleda 41 komentar(a)
Stevica Dragović, Foto: Savo Prelević
Stevica Dragović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.03.2016. 18:47h

Bivši direktor budvanskog Zavoda za izgradnju Stevica Dragović višem tužiocu je ispričao da su pokušali da ga reketiraju policijski inspektori za organizovani i privredni kriminal Đoka Golubović i Igor Delibašić.

Istražitelji utvrđuju istinitost njegove izjave.

Prema istim informacijama, Golubović i Delibašić odbacili su optužbe Budvanina.

Više tužilaštvo pokrenulo je izviđaj na osnovu prijavi Unutrašnje kontrole MUP-a, čiji službenici su utvrdili da su određeni policajci reketirali određene investitore u Budvi i samostalno obilazili gradilišta u toj opštini.

Dragović je iz spuškog istražnog zatvora doveden u tužilaštvo, kako bi u svojstvu svjedoka ispričao saznanja o djelovanju krimninalističke službe budvanske policije i njegovom iskustvu sa inspektorima.

On je o pokušaju reketiranja pričao prije par godina tokom suđenja grupi optuženoj za pronevjere u slučaju AMD Budva.

Tada je govorio da je policajcima odbio da preda nekoliko desetina hiljada eura, zbog čega su ga navodno inspektori uzeli na zub.

Navodno, u vrijeme kada je njegova porodica prodala imovinu za više miliona eura, Dragović se našao pod istragom kao osnivač nevladine organizacije AMD. Istragu su navodno sprovodili inspektori Golubović i Delibašić. Dragović je rekao da mu je obećano da neće biti gonjen ako policajcima preda određenu sumu novca.

Unutrašnja kontrola, međutim, obimnu istragu počela je nakon što je na aderesu Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića i direktora Uprave policije Slavka Stojanovića stiglo pismo službenika budvanskog Sekretarijata za prostorno planiranje, koji su optužili inspektore kriminalističke policija za nezakoniti rad.

“Za nepune četiri godine kriminalistička policija Budve samostalno je 'kontrolisala' više od stotinu objekata u izgradnji i podnijela ukupno 100 zahtjeva urbanističkoj inspekciji”, naveli su u pismu.

Nakon toga, reagovala je i Unutrašnja kontrola policinje i za inspektora Golubovića konstatovala: “On je u kontrole odlazio samostalno, bez nadležnih republičkih i lokalnih inspekcija. On je 2009. vršio obustavu radova na gradilištima, za šta, uprkos svojim tvrdnjama, nije imao nalog tužilaštva”.

Goluboviću je nedavno počelo suđenje nakon što je optužen da je lažirao sadržaj jedne službene zabilješke u u kojoj je napisao da je ministar Konjević koristio usluge prostitutke Marije Milovanović. Na sudu je negirao krivicu i ponovio sadržaj iz tog dokumenta.

Dragović je sa još pet saradnika i prijatelja osuđen na godinu i po zatvora jer su državnu imovinu upisali na privatne firme, u predmetu AMD.

Sredinom oktobra 2014. uhapšen je zbog sumnje da je dio organizovane kriminalne grupe, koja je u slučaju prodaje 26.000 kvadrata opštinske zemlje na Jazu oštetila budžet Budve za 1.400.000 eura.

Kada mu je isticao četvormjesečni pritvor, Dragoviću se našao na spisku osumnjičenih u slučaju Property investments, firme povezane sa Svetozarom Marovićem preko koje je navodno za milionske iznose prevareno nekoliko budvanskih porodica.

Bonus video: