Ovo vam se može desiti ako prečesto nosite štikle

Jedna studija JAMA pokazuje da nošenje štikli uzrokuje enormno veliki pritisak na stoplala koja su u neprirodnom položaju
227 pregleda 1 komentar(a)
štikle, potpetice, Foto: Shutterstock
štikle, potpetice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.03.2016. 17:31h

Istina je da ženske noge izgledaju fantastično u cipelama sa visokim štiklama. Ovakva obuća zajedno s visinom može podići i vaše samopouzdanje. Ali, to ne znači da trebalo da žrtvujete zdravlje radi izgleda.

Razmotrite prirodan položaj stopala. Dok nosite štikle, najveći dio vaše težine i pritiska je na petama. Ako mislite da se brzo vraćaju u prirodan položaj kad ih skinete, varata se. Štikle to potpuno promijene. Jedna studija JAMA pokazuje da nošenje štikli uzrokuje enormno veliki pritisak na stoplala koja su u neprirodnom položaju, i sva težina je fokusirana na petama. Ovaj efekat postaje jači kada nosite još više potpetice. Tokom vremena, to može oslabiti pete. Zahvaljujući savremenoj medicinskoj tehnologiji, istraživači i ljekari mogu videti kako tijelo funkcioniše kad žene nose visoke potpetice. Iako je lijepo videti ženu u štiklama, štikle mijenjaju prirodnu raspodelu težine na kičmi i dodaje se pritisak na donji dio leđa.

Neki izvještaju pokazuju da jedan pršljen gura drugi zbog konstantnog nošenja potpetica. Ovo je izuzetno bolno stanje, a to je onaj rizik koji ste odabrali kad god izaberete da ćete nositi štikle. Rizikujete da dobijete određene povrede kada često nosite štikle. Ovo su samo neke od najčešćih opasnosti nošenja štikli:

  • Napeti mišići oko članaka
  • Bol u leđima jer se vaš centar gravitacije pomjerio napred
  • Ahilova tetiva - Budući da je prednji dio stopala spušten, Ahilova tetiva se zateže, što nakon izvjesnog vremena može postati vrlo bolno.
  • Peta - Krute cipele mogu iritirati petu i tako izazvati uvećanje petne kosti. Taj deformitet se naziva Haglundovo oboljenje.
  • Ukočenost prstiju i trajna nervna oštećenja na prstima. U uskim i visokim cipelama prsti su stalno zgrčeni, pa čak i isprepleteni. Nažalost, ukoliko često nosite visoke pete, ovo stanje može potrajati, i to čak i onda kada nosite udobnu obuću.

Ne morate da se potpuno odreknete visokih potpetica, pogotovo ako volite da ih nosite za posebne prilike. Međutim, trebalo bi uzeti u obzir da li ćete i dalje nositi potpetice ili se opredijeliti za ravnu obuću ili da hodate bosi, što je zdravije.

Bonus video: