Spoj diskursa raznih umjetnika

Izloženi su radovi Maje Šofranac, Ivanke Prelević, Ratka Odalovića, Draška Dragaša, Igora Rakčevića, Romana Đuranovića, Abaza Dizdarevića
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2016. 11:31h

Izložba “Crnogorska savremena likovna scena - kroz viziju osam umjetnika” otvorena je juče u Dvorcu Petrovića na Kruševcu povodom jubileja - deset godina obnove nezavisnosti Crne Gore.

Na izložbi, koju organizuje Centar savremene umjetnosti Crne Gore u saradnji sa Žanom Filipović, istoričarkom umjetnosti, svojim radovima su se predstavili Maja Šofranac, Ivanka Vana Prelević, Ratko Odalović, Draško Dragaš, Igor Rakčević, Roman Đuranović, Abaz Dizdarević i Nenad Šoškić.

“Iako je riječ o raznorodnim umjetničkim diskursima, ono što ih objedinjuje jeste izvorna, stvaralačka snaga koju uočavamo u svakom od izloženih djela, bilo da se radi o klasičnim slikarskim formama ili najsavremenijim vidovima umjetničkog izraza. U tom smislu i ova izložba, izraz je originalnih stvaralačkih i duhovnih vizija koje čine suštinu naše savremene umjetnosti”, kazala je istoričarka umjetnosti Žana Filipović o izložbi “Crnogorska likovna scena - kroz viziju osam umjetnika”, na juče održanoj konferenciji za medije u Dvorcu Petrovića.

“Izložba je još jedan izraz stvaralačkih i duhovnih vizija koje čine suštinu naše savremene likovne scene. Abaz Dizdarević se ovom prilikom predstavlja intermedijskom instalacijom, a njegova tema su aktuelne migracije. Roman Đuranović, umjetnik koji u fokusu svog interesovanja ima čovjeka, čovjekov pogled na svijet, na vrijeme, na izložbi se predstavlja sa dvije slike iz cikluisa 'Šumske staze'. Ekspresionistička energija Draška Dragaša dominira i na platnima koja je izložio na ovoj izložbi, a čovjek je u fokusu i umjetnice Maje Šofanac. Ona se bavi čovjekom ne samo okruženim ljudima već i tehnologijom. Taj odnos čovjek i tehnologija je i tema Ratka Odalovića koji nam govori o tome da li tehnologija služi nama ili mi njoj. Nenad Šoškić se predstavlja instalacijom koja se bavi odnosom pojedinca i mas-medija, a Igor Rakčević u svojim radovima ima posebnu ikonografiju, njegovi radovi su potpuno netaknute prirode, dok Ivanka Vana Prelević predstavlja prepoznatljive pejzaže rađene kombinovanom tehnikom”, približila je postavku, istoričarka umjenosti Žana Filipović.

Direktor Centra savremene umjetnosti Nenad Šoškić najavio je dešavanja u ovoj instituciji u narednom periodu. Riječ je o tridesetak različitih projekata - predstavljanja crnogorskih likovnih umjetnika u zemlji i inostranstvu, kao i gostovanja svjetskih savremenih umjetnika u Crnoj Gori. On je kazao da će aktuelna izložba “Crnogorska likovna scena” nakon Podgorice biti predstavljena u Nikšiću i Tivtu.

Snaga prepoznata na međunarodnim nastupima

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, slikar Igor Rakčević, prokomentarsiao je umjetnike koji su okupljeni oko izložbe “Crnogorska savremena likovna scena” kao dimanične i snažne, koji su se više puta do sada pokazali “snagu” na domaćim i inostranim nastupima.

“Kad je konkretno ova izložba u pitanju riječ je najdinamičnijoj i najsvježijoj prestavci savremene crnogorske umjetnosti u ovom trenutku i kao takva referira umjetnosti koja je na globalnom nivou”, kazao je Rakčević.

Ivanka Vana Prelević predstavila se objektima na zidu koji se odnose na ekološki problem - neuravnotežen odnos savremenog načina života sa prirodnom sredinom. “Radila sam asocijaciju pejzaža. Vazdušaste forme sam ograničavala metalnim konstrukcijama, ograničavajući tu slobodu razmišljanja i maštinja, a konture pejzaža sam prelivala cementom ne bih li na takav način dala asocijaciju na preveliku urbanizaciju”, prokomentarisala je Prelević.

Galerija

Bonus video: