Bijeli klavir u blatu Idomenija

Grozni uslovi za više od 10 hiljada izbjeglica u kampu Idomeni na grčko-makedonskoj granici simbolički su popravljeni u akciji kineskog umjetnika Vejveja, koji se već nekoliko mjeseci - otkako je iz Kine došao da živi u Berlin - intenzivno bavi izbjegličkom krizom i ljudima koji bježe pred ratom i ubijanjem
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2016. 11:39h

Kineski umjetnik i disident Aj Vejvej trenutno radi na projektu pomoći izbjeglicama koji žele da uđu u Evropsku uniju. Vejvej je u subotu u izbjeglički kamp na grčko-makedonskoj granici donio bijeli klavir, na kojem je zasvirala 24-godišnja djevojka izbjegla iz Sirije.

Grozni uslovi za više od 10 hiljada izbjeglica u kampu Idomeni na grčko-makedonskoj granici simbolički su popravljeni u akciji kineskog umjetnika Vejveja, koji se već nekoliko mjeseci - otkako je iz Kine došao da živi u Berlin - intenzivno bavi izbjegličkom krizom i ljudima koji bježe pred ratom i ubijanjem. Vejvej je već radio sa izbjeglicama u berlinskom Tempelhofu, a sada je odlučio lično da iskusi situaciju u Idomeniju, u kojem se na kiši svaki dan okuplja sve više očajnih ljudi, bez najosnovnijih uslova za život.

Zato je prizor prelijepog bijelog klavira u blatu na grčko-makedonskoj granici snažna simbolična poruka, pojačana i činjenicom da je za instrument sjela 24-godišnja Nour Alkhzam, izbjeglica iz Sirije koja se želi da se pridruži suprugu u Njemačkoj. Sirijka je nakon nekoliko godina rata opet imala priliku da sjedne za klavir pa je dvadeset minuta svirala na kiši, zaštićena samo prozirnom plastičnom ceradom koju je držao Vejvej sa nekoliko pomagača.

“Ovo je naš pokušaj da za ovu mladu damu stvorimo priliku”, izjavio je Aj Vejvej novinarima o akciji donošenja bijelog klavira u Idomeni i dodao: “Ona je žrtva rata, tri godine nije vidjela klavir, a supruga godinu i po. Dirljivo je vidjeti je kako svira, to je poruka da umjetnost može nadjačati rat”. Kineski umjetnik želi da svijetu ponudi drugačiji imidž izbjeglica, koji pokazuje njihovu umjetnost i maštu.

Riječ je o jednoj u nizu akcija kojima Vjevej tematizuje izbjegličku krizu. U Berlinu je tako na stubove oko Konzerthausa postavio pojaseve za spasavanje kakve nose izbjeglice koji dolaze u Evropu preko Mediterana.

Galerija

Bonus video: